Mit keres két meztelen kövér pasi a háztetőn?

Ezt találgatták a járókelők Santung tartomány fővárosában Csinanban. Ezrek fényképezték a két óriási Buddhát, melyeket a hatóságok gyorsan eltávolítottak.

Zavarják Csinan városképét!- indokolták a mezítelen Buddha szobrok eltávolítását. A hatóságokat a város hívő buddhista lakói értesítették a -vallásilag valóban sértő – szobrokról. Bár Buddhának illő mindent kétségtelenül mosollyal fogadnia, de ez azért túlzás – egy vallásalapítót nem illik így ábrázolni. Az sem tetszett nekik, hogy mi is a két vicces ámde ormótlan szobor célja – egy étterem próbálta így hirdetni kiváló “Buddha átugrik a falon” fantázianevű levesét. (Ez kétségtelenül sikerült is – nevüket immáron az országos média is emlegeti, ha nem is a legpozitívabb kontextusban.)

A tartomány lakói pedig csak mosolyognak: jól emlékeznek még arra, hogy Santung nagy szülöttének, Konfuciusz mesternek szobrot akartak állítani. Hírt kaptak erről a központi elvtársak is Pekingben: először tiltották, majd helyeselték. Végül még Peking is rendelt egy hatalmas Konfuciusz szobrot. Ott is állt a Tienanmen téren, ahol Mao Cetung mauzóleuma is van. Azután valaki úgy vélte: Konfuciusz szobra árnyékba borítja Mao elnök dicsőségét. Erre egyetlen éjszaka szó nélkül elvitték Konfuciusz mester szobrát a múzeumba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez