Kazahsztán útja a jövőbe

Kazahsztán elnöke hosszú távú programot terjesztett népe elé január 17-én. A négy évtizedet átölelő terv az állampolgárok mindennapi életét kívánja fokozatosan javítani. Mintának Ázsia sikerországait tekinti.

Az utóbbi időben folyamatosan érkeznek a hírek a kazah gazdaság dinamikus fejlődéséről. A pozitív mutatókat alapul véve nagy ívű programot hirdetett a közép-ázsiai államot 1989 óta vezető Nurszultan Nazarbajev. Az államfő január 17-én a Kazahsztáni út – 2050: egy cél, egy érdek, egy jövő címmel intézett beszédet népéhez.
A hosszú távú tervezet, a kínai, a maláj és a török példát követve, a XXI. század kihívásaira kíván felkészülni és reagálni. Az állampolgárok életét évről-évre javítani igyekvő elgondolás a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamainak mutatóit tekinti viszonyítási alapnak. Az OECD országokhoz hasonlóan Kazahsztán is a gyökeres modernizáció, a nagy befektetések, a tudományos fejlesztések, a növekvő termelékenység és üzleti szféra, valamint az emelkedő életszínvonal útjára kíván lépni.
A cél érdekében elengedhetetlen a gazdasági növekedés fenntartása. A program egyik sarkalatos pontja, az egy főre jutó GDP mértékének 4,5-szörösére (13 ezer dollárról 60 ezer dollárra) emelése.
A 36 éves terv két lépcsőből áll. 2030-ig az elmúlt száz év ipari forradalmán alapuló modernizációt hajtják végre, ahogy ezt Dél-Korea és Szingapúr is tette. Ebben az időszakban továbbra is biztosítják a feldolgozó ipar erősödését és a hagyományos gazdasági ágazatok növekedését. Minderre támaszkodva kívánják majd fejleszteni a tudományos és technikai ipar ágazatait a második szakaszban.
A közel jövő első lépéseiként, az energetikai és infrastrukturális fejlesztéseken túl az ország mezőgazdasági előnyeit aknázzák ki. Ezért visszavonják a mezőgazdaság fejlődését, a farmgazdaságok együttműködésének folyamatát és a hatékony földhasználatot akadályozó korlátokat. Minden nehézkes, az üzleti fejlődést akadályozó jogi normát hatálytalanítanak. A farmerek közvetítők nélküli, közvetlen hozzáféréssel rendelkeznek majd a hosszú lejáratú finanszírozásokhoz és a felvevőpiachoz. Mindezt azért, hogy a kisvállalkozás családi tradícióvá válhasson, amely nemzedékről nemzedékre öröklődik majd.
A szociális intézkedéseknek köszönhetően 2020-ra a 3-6 éves korú kazahsztáni gyerekek óvodai nevelése 100%-ig biztosítva lesz. 3 éven belül minden kazahsztáni iskolában megszűnik a helyhiány problémája. 2016. január 1-től pedig 25 százalékkal emelkedik a felsőoktatási hallgatók ösztöndíja. 2015. július 1-től bevezetésre kerül az új közalkalmazotti bértábla, amely biztosítja az egészségügyi dolgozók 28 százalékos, az oktatásban dolgozók 29 százalékos és a szociális szférában dolgozók 40 százalékos fizetésemelését. 2015. július 1-től a rokkantsági árvasági segélyek mértéke 25 százalékkal nő.
Az egészséges életmód és az orvostudomány szakembergárda- és technológiai fejlesztésének jóváhagyása 84 évre növeli a kazahsztániak átlag életkorát, valamint lehetővé teszi, hogy Kazahsztán az orvosi turizmus egyik vezető eurázsiai központjává válhasson.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez