A tálibok már egymást is ölik

Legalább két magas rangú afganisztáni tálib parancsnokot öltek meg valószínűleg saját bajtársaik a pakisztáni Kvetta városában a közelmúltban. A gyilkosságok hátterében hírszerzési források szerint engedély nélkül folytatott titkos béketárgyalások állnak.

A belharcok egyik áldozata Núrullah Hottak, aki az afganisztáni tálibok tizenkét fős vezetői tanácsának tagjaként a kabuli kormány ellen felkelést vezető radikális szervezet egyik legfontosabb parancsnokának számított a Reuters forrásai szerint.

A gyilkosságok egyesek szerint az előző télen kezdődött leszámolássorozat folytatásának tekinthetők: akkor egy kvettai afgán tálib szerint legalább tizennyolc tagjával végzett a szervezet, amiért azok titokban hajlandóak voltak tárgyalni a kabuli illetékesekkel.

Az afgán hírszerzés vezetője szerint a tavalyi télen összesen tizenkét bajtársukat tették el láb alól a tálib felkelők az afgán határtól 80 kilométerre fekvő pakisztáni városban, amely az afganisztáni tálibok téli rejtekhelyének számít. Az áldozatok mindegyike tárgyalást kezdeményezett Kabullal.

Az afganisztáni tálibok tagadták az értesüléseket. “Most, hogy az ellenség vereséggel néz szembe, alaptalan propagandát kezdett folytatni, és minden halottról azt állítja, hogy a tálib tanács tagja vagy Omar molla (tálib vezető) közeli bizalmasa” – írták pénteki közleményükben.

Ugyanakkor a Reutersnek négy tálib parancsnok megerősítette, hogy a szervezet több olyan tagjával végzett, akit nem engedélyezett béketárgyaláson kaptak.

Egy név nélkül nyilatkozó magas rangú afgán tisztségviselő a pakisztáni hatóságokat vádolta a gyilkosságokkal. Szerinte Iszlámábád attól tart, hogy ha Kabul békülni kezd a terroristákkal, ők elvesztik befolyásukat felettük. Pakisztánt gyakran vádolják azzal, hogy megtűri, sőt támogatja a területén bujkáló tálibokat.

Pakisztáni illetékesek azt állították: fogalmuk sincs, hogy ki állhat a gyilkosságok mögött, és minden megtesznek az afganisztáni kormány és a tálibok közti békefolyamat segítéséért.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez