A sárgáknak ítélt a bíróság

A “sárgainges” ellenzéki tábornak kedvező ítéletet hozott ismét a thai bíróság. megismétlődni látszik a korábbi évek szcenáriója – a választásokon győztes Thakszin-párt ellen a hadsereg, a bíróságok összefognak a Demokrata Párt tüntetőivel.

Több mint háromszáz, többségében kormánypárti parlamenti képviselő ellen akar vádat emelni a thaiföldi korrupcióellenes hatóság hatalommal való visszaélés miatt – jelentették be kedden. A nemzeti korrupcióellenes bizottság szerint a 308 képviselő azzal követett el jogsértést, hogy támogatott egy törvényjavaslatot, amely teljes mértékben választottá tette volna a thai törvényhozás felsőházát.

Habár Jinglak Sinavatra kormányfőt és 72 képviselőt felmentett a hatóság, a keddi döntés megfigyelők szerint újabb lépés a bangkoki elit részéről a kormányzó Puea Thai párt ellehetetlenítésére.

A mostani felsőházi rendszert a Jinglak bátyja, Thakszin Sinavatra elleni 2006-os puccs után vezették be, hogy korlátozzák a vidéki szegénység körében igen népszerű és a választásokon rendre győzedelmeskedő Sinavatra család és szövetségesei hatalmát.

A törvénytervezetet korábban az alkotmánybíróság is jogszerűtlennek minősítette, arra hivatkozva, hogy az gyengítené az adminisztratív fékek és ellensúlyok rendszerét – vagyis kivezetné a király által kinevezett, illetve korporatív alapon delegált képviselőket. A most megvádolt képviselők sorsáról a parlament felsőháza hoz majd végleges döntést.

A délkelet-ázsiai országban tavaly november óta az ellenzéki Demokrata Párt hívei folyamatosan tüntetnek az általuk korruptnak tartott kormány ellen. Azt állítják, hogy a demokratikusan megválasztott vezetők valójában a 2008-ban a börtön elől külföldre menekült Thakszin irányítása alatt állnak.

A tüntetéseken nyolcan meghaltak és körülbelül 400-an megsebesültek. Az elszabadult indulatok miatt Jinglak február 2-ára előre hozott választásokat írt ki, de a Demokrata Párt bojkottálja a voksolást, és egy nem választott nemzeti tanács felállítását követeli. Az ellenzék a jövő hétre ígéri – megbénítja Bangkokot. A kormány mindent megtesz azért, hogy a főváros közlekedését ennek ellenére biztosítja. A hadsereg – inkább az ellenzékkel rokonszenvező – vezetése már előre jelezte, nem zárja ki egy újabb puccs lehetőségét. Prajuth Csan-Ocsa tábornok pedig arra is figyelemztette a kormányt, őket teszi felelősség, ha elszabadulnak az indulatok a jövő heti zárlat idején.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez