Újra megbénítanák Thaiföldet

Bangkokban vasárnap több ezer kormányellenes tüntető vonult fel a január 13-ra kitűzött nagyszabású demonstráció főpróbájaként.

A menet a főváros központi körzetében több mint hét kilométeres utat tett meg, érdemi rendbontás, erőszak nélkül. A bangkoki elit és középrétegek támogatását élvező tüntetők hangadója, Szuthep Thaugszuban, volt demokrata párti miniszterelnök-helyettes hirdette meg, hogy január 13-án „bezárják” az országot, mintegy húsz közlekedési csomópontot foglva el. Így megbénítják meg a minisztériumok, kormányhivatalok munkáját, kikényszerítendő a Jinglak Sinavatra vezette kormány lemondását. Ezzel akadályoznák meg a február 2-ra kitűzött általános választásokat is.

Szuthep terve szerint legalább egy évig egy „népi tanács” irányítana, és csak utána tartanának választásokat. Ez az általa kinevezendő népi tanács megreformálná a választási rendszert, decentralizálná a jelenlegi hatalmi szerkezetet és nem utolsó sorban a jelenlegi rendőrség helyébe egyfajta „önkéntes biztonsági erőt” állítana fel.

A thai fővárosban november óta tartanak a kormányellenes demonstrációk, amelyeket eddig viszonylagos nyugalomban sikerült megtartani. Nyolc halott van, a hatóságok szerint az erőszakot főleg „provokátor orvlövészek” szítják. Miközben a tüntetők körülzárták a miniszterelnöki hivatalt, szélsőségesek fegyvereket raboltak a helyszínre kivonult rendőrségi járművekből. Egyes vélemények szerint a provokátorok a hadsereg fellépését akarják kierőszakolni. 2006-ban a hadsereg puccsa buktatta meg a főleg az ország északi, szegény vidéki lakóinak a támogatását élvező Thakszin Sinavatra miniszterelnököt, a jelenlegi miniszterelnök bátyját. Az ellenzék 2001 óta nem tud választásokon győzni, s most a demonstrációkkal próbálják kierőszakolni a Sinavatra-klán végleges távozását Thaiföld politikai életéből.

A rendőrség szóvivője vasárnap közölte, hogy január 13-ra általános készültséget hirdettek, de még nem jutottak a részletekben megegyezésre a Thaiföldön meghatározó szerepű hadsereggel. Közben a Jinglak-kormányt támogató úgynevezett vörösingesek bejelentették, hogy január 13-án ellentüntetést tartanak, ám az erőszakot elkerülendő nem Bangkok központjában, hanem a fővárostól északra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez