Így vetkőztették az indiai diplomatanőt?

Ipari kamerás videó került az internetre Devyani Khobragade indiai diplomatanő testüregi motozásáról – az amerikai Külügyminisztérium szerint hamisítvány, és csak a két ország viszonyát rontják tovább, akik készítették.

Újabb fordulatokat vesz Indiában Devyani Khobragade, a múlt decemberben Amerikában okirathamisításért letartóztatott diplomatanő ügye. A két ország meglehetősen fagyossá vált diplomáciai viszonyában egyáltalán nincs enyhülés, India bocsánatkérést követel, az Egyesült Államok pedig nem kér bocsánatot – az amerikai Külügyminisztérium illetékes főosztályvezetője (egyébként maga is indiai származású) lemondta delhi útját (jobban mondva, a hivatalos közlés szerint nincs rá ideje), az Indiában dolgozó amerikai diplomatákra pedig rászállt az indiai adóhivatal.

Az indiai közvélemény azonban mintha kicsit változna. Bár a Khobragade elleni vizsgálatot elindító (szintén indiai-amerikai) ügyész Preet Bharara továbbra is az egyes számú közellenség Indiában, amit feltárt sokan elgondolkodtatónak tartják. Sanjeeta Richard, a házvezetőnő, aki a New Yorkban élő indiai diplomatanőnek dolgozott heti hét napon át napi 24 órában kellett hogy rendelkezésre álljon, mindezt az (amerikai) minimálbér töredékéért. A kvázi-rabszolgaként tartott alkalmazottnak se szabadnapja, se szabadsága nem volt. Indiában ez normális, de úgy általában emberileg normális-e? Ráadásul az is kiderült, hogy Khobragade asszony nem az amerikai hatóságoknak adott életében először hamis igazolást. Családjával együtt ugyanis érintett az Adarsh -ügyben. Az elmúlt időszak egyik legkellemetlenebb botrányában egy sokemeletes luxusingatlant építettek aktív és nyugalmazott katonatiszteknek Mumbai előkelő negyedében, ahol ők – nyomott áron – kaphattak elegáns lakásokat. A építkezés során az összes lehető szabály megszegték, a lakásokat pedig a VIP ügyfeleknek nevetséges árakon adták – ilyen volt a Khobragade család is. Devyani asszony pedig a valós jövedelmének pont a tizedét vallotta be az igénylésen.

Talán, hogy az így megtépázott nemzeti lelkesedést fűtsék került fel a videómegosztókra egy állítólagos ipari Kamerás felvétel, ami a diplomatanő testüregi motozását mutatja be. A képeken egy Devyani Khobbragadehoz kétségtelenül hasonló nőt brutálisan kényszerítenek a földre és vizsgálnak át egyenruhás amerikaiak. A videót a Youtube-ról már letávolították, de megtekinthető itt és itt. Az indiai közösségi média egy emberként hördült fel. Az amerikai Külügyminisztérium viszont közleményben tiltakozott, mondván a videó egyértelmű hamisítvány, a szereplői nem az egyesült államok marsalljai, és a felvételeken látható dolgok sem “képezik a szokásos eljárások részét”. Bár az indiai sajtó azonnal közölte a z információt, sokan láthatóan nem hisznek az amerikaiaknak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez