Ha nem hagyják abba puccs lesz!

A thai hadsereg főparancsnoka kijelentette, nincs zárva az ajtó egy puccs lehetősége előtt. Sokan attól tartanak megismeétlődnek a 2006-os események, amikor egy sikertelen váalsztás után a katonák vették át a hatalmat Bangkokban. 

Az ünnep után újult erővel foglalják el a thai főváros központi körzeteit, kényszerítik ki a Jinglak Sinavatra kormány lemondását és a február 2-ra tervezett választások elhalasztását – ísmertette a beszédet a Bangkok Post.
A jelenleg ellenzékben lévő Demokrata Párt korábbi kormányának miniszterelnök-helyettese feltételezhetően az ország nagyhatalmú hadsereg-főprancsnokának, Prajuth Csan-ocsa tábornoknak néhány órával korábban elhangzott kemény figyelmeztetésére reagált a tüntetések átmeneti leállításával. Prajuth ugyanis felszólította a szembenálló politikai feleket ellentéteik félretételére, a békés megoldás keresésére. A tábornok egy katonai hatalomátvétel lehetőségét firtató újságírói kérdésre válaszolt úgy, hogy ez előtt „az ajtó nincs nyitva, de csukva sem”, azaz a puccs a körülmények alakulásától függ.
A tábornok egy nappal a választási regisztrációra kijelölt sportstadionnál csütörtökön a rendőrség és a tüntetők között kirobbant erőszakos összecsapást követően tartott sajtóértekezletet. A rendőrség csak könnygázzal és gumilövedékekkel tudta visszatartani a kormányellenes demonstrálók több száz fős szélsőséges csoportját. Egy rendőrtisztet orvlövész golyója ölt meg, és az összesen 140 sebesült közül pénteken kórházban egy tüntető is életét vesztette. A választási bizottság a feszült helyzet miatt a választások elhalasztását kezdeményezte, de Jinglak kormánya ezt elutasította az alkotmányra hivatkozva. Az alkotmány szerint ugyanis a parlament feloszlatását követően 60 napon belül meg kell tartani az általános választásokat.

A csütörtöki összecsapás volt a második legsúlyosabb incidens a november elején kezdett ellenzéki megmozdulások óta. Jinglak kormánya eddig láthatóan arra törekedett, hogy elkerülje az erőszak vádját, így például nem mozgósította tömegbázisát, az úgynevezett „vörösingeseket”, nehogy ürügyet adjanak a hadseregnek a puccsra, miként történt 2006-ban, amikor a demokrata párti „sárgaingesek” több hónapig tüntettek Thakszin Sinavatra akkori kormányfő, a jelenlegi miniszterelnök bátyja ellen. Jinglak kabinetje éppen az erőszak veszélyével szemben választotta kiútként parlament feloszlatását és előrehozott választások kiírását. Az ellenzék viszont tisztában van azzal, hogy a választások ezúttal is a főleg a vidéki szegényekből toborzódott “vörös ingesek” győzelmét hozhatják, mint történt valamennyi alkalommal 2001 óta, amikor Thakszint első ízben választották kormányfőnek.
Szuthep stratégiája alighanem arra épül, hogy a hadsereg ezúttal is Thakszin és köre ellen van, s ezért próbálja tovább feszíteni a húrt. Az ellenzék a választások helyett Jinglak kormányának lemondását követeli, illetve azt, hogy a hatalmat adják át egy „népi tanácsnak”. Szuthep közben nyíltan is több ízben már állásfoglalásra szólította fel a katonákat, ám Prajuth tábornok eddig azt ismételgette, hogy a hadsereg nem áll egyik fél oldalára sem.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez