Metróval érkezett az új főminiszter

Alig 45 éves , és kabinetjével együtt metróval érkezett a beiktatására. Arvind Kejriwal, Delhi új főminisztere, történelmet írt ma Indiában.

Több, mint 250 ezer ember éljenzett a Ramlilla Maidanon, és sok tízmillióan követték az indiai televíziókon, ahogy Delhi szövetségi állam legújabb, és legifjabb főminisztere, az Egyszerű Emberek Pártjának (AAP) vezetője Arvind kejriwal leteszi a hivatali esküjét. A korrupcióellenes programmal induló párt úgy látszik egész Indiában politikai földindulást indított meg. Kejriwal adott az imidzsére – kabinetjének hat tagjával együtt tömegközlekedéssel érkezett a beiktatási ünnepségre.

Delhiben két hete tartottak választásokat, amelyen a helyi törvényhozó gyűlés 70 tagját választották újra. Az elmúlt 10 évben kormányzó (és a függetlenség óta szinte folyamatosan állampártként működő) Kongresszus összeomlott. A 70-ből mindössze 8 képviselőt sikerült a törvényhozó gyűlésbe juttatnia. A BJP (Indiai Néppárt, a hindu-nacionalista ellenzék) 32 képviselőjével első lett ugyan, de nem sikerült többséget szereznie. A második a mindössze egy éve alakult korrupcióellenes programmal induló AAP, az Egyszerű Emberek Pártja lett. Vezetője Arvind Kejriwal régóta ismert figurája az indiai közéletnek – de korábban civil aktivistaként harcolt a korrupció, és a két nagy párt begyöpösödött hatalmi rendszere ellen. A döntés az ő kezében volt. Ha hajlandó összeállni az ősellenséggel, a korruptnak és romlottnak tartott Kongresszussal, ő lehet a főminiszter. Ő pártja tagságához, és szimpatizánsaihoz fordult. SMS szavazáson lehetett dönteni, akarják-e a koalíciót. Az igenek nyertek, így Kejriwal – szigorú feltételekkel – partnerséget ajánlott a Kongresszusnak. (Sokan kritizálták Kejriwalt ezért, mondván valóságshow szintjére süllyeszti az indiai politikát, és az efféle közvetlen demokrácia olyan kis országokban talán működhet, mint Svájc, de Indiában biztosan nem – amire azzal vágott vissza, hogy Delhi végül is alig nagyobb, mint Svájc. )
A feltételek legfontosabbika az elszámoltatás. Sheila Dikshitnek a volt főminiszternek, és kormányának éppúgy felelni kell az elmúlt 15 évért, amit az szövetségi állam élén töltött, mint az országosan ellenzékben politizáló BJP-nek akik az elmúlt 10 évben irányították a város egy részét. „Minden miniszternek, akik csalásban bűnösnek találnak börtönbe kell vonulnia. Csak azért, mert a Kongresszus támogatja a kormányunkat.” – jelentette ki Kejriwal. Azért fontos ezt hangsúlyoznia, mert a pártban jelentős törést okozott a Kongresszussal való koalíció gondolata. Sokan félnek attól, hogy az AAP-t így majd bedarálja az establishment.
A másik fő programpont a rezsicsökkentés. Kejriwal szerint ez gyakorlatilag egyet jelent a korrupció elleni harccal. A nagy cégek ugyanis eddig zsarolták a kormányt – és így értek el extraprofitot. „Magáncégek a jövőben nem zsarolhatják azzal a kormányzatot, hogy, itt hagynak minket, ha nem vagyunk hajlandók támogatni a gyanús üzleteiket. Ha továbbra is becstelen módon járnak el, egyszerűen börtönbe fogjuk záratni a vezetőiket. Nem tűrhetjük tovább a korrupciót. Ha nem találunk olyan magánvállalatot, amelyik együttműködik velünk, akkor a saját kezünkbe vesszük az áramszolgáltatást.” – mondta a leendő főminiszter az India Todaynek. Azt is bejelentette: amíg nem lesz méltányos az áram ára, addig nem kell fizetni a lakossági áramért.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez