Karácsony, a csillag ünnepe

Az Asiaport Ázsia legszebb karácsonyi díszeit hozte el minden kedves olvasójának az ünnepre. Kövessék a betlehemi csillag nyomát, és ismerjék meg a Karácsonyt a Fülöp-szigeteken.

A Fülöp-szigetek Ázsia egyetlen katolikus országa. A spanyol gyarmati uralomnak köszönhetően a lakosság nagy többsége hívő keresztény. hagyományaikban viszont keveredik az európai tradíció és a Délkelet-Ázsiai környezet. Csak a legutóbbi időkben, amerikai hatásra kezdetek itt-ott karácsonyfákat állítani, Santa Claus is csak mostanság jelenik meg itt-ott, viszony az ünnep leginkább kint zajlik az utcán. Nyom,a sincs az ájtatoskodásnak, a csendnek – zajos, örömteli fieszta zajlik az egész országban., Ilyenkor néhány napra mindenki elfeledkezik a gondokról, bajokról tán még a tájfun pusztításáról is. 9 nappal a Szent Este előtt kezdődik, a Misa de Gallo nevű misével, mely során Krisztus születésének történetét olvassák fel a Bibliából. Szent Este tartják a Panunuluyan nevű ceremóniát, mely során egy kiválasztott pár eljátssza József és Mária viszontagságos menedékkeresését. Az órákon át tartó karácsonyi mise végén, egy zsinóron felfüggesztett csillag ereszkedik a templomban felállított jászol felé. Az utcákat szerenádozó zenészek lepik el, akik a helyi dallamoktól a világon ismert dalokig terjedő széles repertoárral örvendeztetik meg a karácsonyozókat. A gyermekek itt is gyakran betlehemeznek, amiért édességet vagy egy kis zsebpénzt kapnak jutalmul.
A Napkeleti Bölcsek vezérlőcsillagát szimbolizálva, a házak bejáratához vékony bambuszcsíkokból font csillag formájú lámpásokat helyeznek, jelezve, hogy a házban lakók szeretettel fogadják a kis Jézust és családját. A gazdagabb családoknál az ételsor az amerikai Hálaadás napi ételektől egészen a helyi specialitásokig terjed, köztük a lechon, a nyárson sült malac és a pansit nevű tésztaétel. A vacsorát általában az éjféli mise után fogyasztják el, majd a lakoma végeztével, színpompás tűzijátékkal ünneplik a Megváltó születését.Utána mindenki kitódul az utcákra – a városok versenyeznek, hol a legszebb a díszkivilágítás – és a buli meg sem áll reggelig.

 

 

344699361 0a2bfb2a74

 

DSC 1218

 

DSC 1216

 

DSC06455

 

hqdefault

 

mana04

 

orig-12944701

 

pag-iilaw

 

PASKO 1

 

595ec10b3a6a4532b36efc9581ffcaad

 

pasko2

 

pasko3

 

tumblr lc2ojpAktL1qc2zn8o1 500

 

xmas42

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez