Bojkottálják a Demokraták a demokratikus választásokat

Bojkottálja a februári előrehozott választásokat a thai Demokrata Párt. A párt vezetője, Abhiszit Veddzsadzsiva, volt miniszterelnök szerint “ilyen politikai környezetben értelmetlen tovább működni”. Az elemzők már a következő puccsra, vagy polgárháborúra készülnek.

A bejelentés igazán senkit nem lepett meg. A “sárgaingesek”, és parlamenti pártjuk a Demokrata Párt már korábban is egyértelművé tette, hogy nem elégedett a jelenlegi politikai rendszerrel, és értelmetlennek érzi a választásokat. Olyan szempontból bizonnyal értelmetlen is számukra a választás, hogy minden közvéleménykutató egyértelműen azt mutatja, a jelenleg is kormányzó Pheu Thai (Thaiokért) párt és szövetségesei ismét biztos fölénnyel nyernének, vagyis Jinglak Sinavatra miniszterelnök asszony alakíthatna újra kormányt.

Ezt pedig a sárgák mindenképpen szeretnék elkerülni. A miniszterelnök asszony testvére, Thakszin Sinavatra, ugyanis számukra maga az ördög, akinek visszatérését mindenképpen meg kell akadályozni. A volt miniszterelnököt 2008-ban jogerősen elítélték gazdasági bűncselekményekért, és önkéntes száműzetésbe vonult, de húga most egy olyan törvényt vitt keresztül a parlamenten, ami neki, és számos más közszereplőnek, amnesztiát adott volna. Ha újraválasztják a Sinavatra családot támogató pártot, az előbb-utóbb a lakosság jelentős része által istenített Thakszin visszatérését jelentené – ez kétségtelen. Az is, hogy a jelenlegi alkotmányos berendezkedés mellett ezt – miután a Pheu Thainak a jelenlegi után a következő parlamentben is stabil többsége lenne – nemigen lehet elkerülni.

Ezért kezdtek parlamenten kívüli, utcai demonstrációkba a törvény ellen a “sárgák”, amivel súlyos politikai válságot idéztek elő. Hopgy biztosítsák győzelmüket, a Demokraták és szövetségeseik a demokratikus választások “alternatíváit” szeretnék kidolgozni. A “sárgák” tömegszervezete, a volt miniszterelnök-helyettes Szuthep Thaugszuban vezette Népi Demokratikus Reformbizottság úgy véli, a parlament helyett “népi bizottságokat” kellene létrehozni. Ezekbe pedig nem választások, hanem delegálás útján kerülnének az emberek. A városi elit, a hadsereg, és az udvar által támogatott sárgák szerint Thaiföld alapvetően nem érett a tömegdemokráciára, és a későbbiekben is jobb lenne, ha a képviselők jelentős részét a király delegálná a parlamentbe, elkerülendő, hogy “populisták” kerüljenek hatalomra. Nem meglepő módon egy nappal a Demokraták vezérének bejelentése előtt hozta nyilvánosságra saját javaslatait a belpolitikai válság megoldására  hadsereg parancsnoka Pajuth Csan-ocsa is. Ő is egy korporatív, “a társadalom széles rétegeit és minden politikai erőt” késviselő, természetesen nem választott “népi bizottságot” képzelt el az ország irányítására. Figyelmeztetett arra, hogy, ha a pártok és tömegszervezetek nem egyeznek meg, akkor ennek polgárháború vagy puccs lehet a vége. Az ő pozíciójából ez azért egyenértékű egy fenyegetéssel.

A parlament kisebb pártjai és egy tekintélyes értelmiségiekből álló társaság egyaránt megpróbál valamiféle egyezséget elérni a két tábor között, erre azonban vajmi kevés az esély. A Választási Bizottság széttárja kezeit, és, mint állami végrehajtó szerv, közli, hogy neki mindegy, csak mondják meg, mikor, és milyen szabályok szerint vezesse le a választásokat.

A felkészülés a következő nagy összecsapásra már elkezdődött. mindkét oldal erőt és pénzt gyűjt. A sárgák – akiknek bankbetétjeit a zavargások miatt befagyasztották – pénteken nyilvános adakozást rendeztek. A kormányt támogató pirosak pedig észak tisztán piros vidékein kezdik a mozgósítást. Sokan tartanak attól, hogy egy az egyben megismétlődik mindaz, ami 2006-ban történt: a sárga ellenzék akkor is bojkottálta a választásokat, amelyeket így simán megnyert a Tahkszin-párt. A hadsereg viszont nem fogadta el az eredményt, puccsot hajtott végre, és maga ültette a hatalomba a Demokratákat.

Akit érdekel a thaiföldi történések háttere is, az itt olvashat róluk részletesebben:

http://www.asiaport.hu/index.php/elemzesek/7499-sargak-es-vorosek-merre-tart-thaifold

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez