Újra éhségsztrájkol a korrupcióellenes guru

A 76 éves Anna Hazare azt szeretné elérni, hogy legyen egy korrupciót kivizsgáló ombudsman Indiában. A korrupció áthatja az indiai közéletet – és úgy látszik egyre többeknek van ebből elege.

Több ezer ember jelenlétében kezdte meg éhségsztrájkját a 76 éves veterán. Korábban már folytatott 12 napos éhségsztrájkot, és elérte: a parlament alsóháza megszavazta a korrupció ellenes ombudsmant. Ám a felsőházban elakadt a törvényjavaslat. Ezért Anna Hazare most a kormányzó Kongresszus Pártot okolta. A kormányzó Kongresszus Párt nincs könnyű helyzetben, mert a legutóbbi helyi választásokon súlyos vereséget szenvedett. Az egyik nyertes pedig épp a korrupció ellenes mozgalom, melyet Anna Hazare egykori jobbkeze vezet. Arvind Kerjiwal a hétvégén nagy választási győzelmet ért el Delhiben: megverte a Kongesszus Párt veterán főminiszterét. A korrupcióellenes párt, melynek jelképe egy nagy seprű, 28 helyet szerzett a 70 tagú helyi törvényhozásban.
Indiában az elmúlt évtizedben dinamikusan fejlődik a gazdaság, de rohamosan nő a korrupció is. Fokozódnak a társadalmi egyenlőtlenlenségek is. Ezért nincs könnyű helyzetben az országot már régóta kormányzó Kongresszus Párt, amely jövőre országos választással néz szembe Indiában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez