Megnyílik a császári palota női része Pekingben

A palota női részében lakott a XIX. század végén Cixi anyacsászárnő, aki minden erővel akadályozta a reformokat. Halála után a Cining Gong /Jóindulat palotája/ szertartások színhelye volt a császárság bukásáig-1911.


A világtól mindeddig elzárt női részt most először tekinthetik majd meg a látogatók. “Sok idejük volt itt a feleségeknek és az ágyasoknak, ezért sokféle szertartást tartottak itt.”- mondta a palota múzeum igazgatója, aki elmondta: a császári palota nyugati része, a híres női rész 2020-ban látogatható lesz. 88 éve lett múzeum a császári palota Pekingben. Kezdetben a palota egyharmadát lehetett csak látogatni. Ma már több mint a felét. 2020-ra, amikor 600 éves lesz a császári palota, akkor már az épületkomplexum háromnegyede látogatható lesz, benne a Jóindulat palotája. 1911 előtt a császári palota volt a döntéshozatal helyszíne. Cixi anyacsászárnőt nem épp a jóindulatáról ismerték- még méregkeveréssel is gyanúsították őt a kortársak.
A Kínát kormányzó kommunista párt vezetői is a közelben laktak és laknak: a császári palota kertjében épített tavak körül épültek az új hatalom villái. A Pejhaj, vagyis az Északi tó, és a köré épített park látogatható- ez Peking egyik legnépszerűbb találka helye. A Középső és a Déli tó vidéke, a Cungnanhaj szigorúan zárt övezet. Itt lakott Mao elnök és ma is itt laknak többnyire a kommunista párt vezetői, de nem mindenki. A nagy kivétel Teng Hsziaoping! Sokáig ő is a Cungnanhaj lakója volt, ám Mao elnök utasítására innen hurcolták el. Amikor visszatért, máshova költözött. De a kommunista párt vezetőinek zöme ma is ott lakik a császári palota mellett, ahol a látogatók 2020-ban megtekinthetik a rettegett Cixi anyacsászárnő lakórészét Pekingben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez