Pórul jártak a sírrablók

Hatalmas üzlet Kínában az ősi sírok fosztogatása. De veszélyes is. Most egy csapat sírrabló  rendőrkézre adta magát.

Shaanxi tartományban Fuping közelében öt férfias úgy gondolta ősi császári sírok kirablásával csinálja meg a szerencséjét. E vidéken építették a Tang dinasztia (i.sz. 618-907) idején sírjaikat a császárok és főhivatalnokaik. Sokukban – amelyeket eddig még nem raboltak ki – kincsek, drágakövek, értékes használati tárgyak várják a rablókat. A sírrablás hatalmas – de veszélyes – üzlet. Évente 3-400 (!)  több száz éves sírt rabolnak ki, és további százakból lopnak ki tárgyakat. Az üzlet  értéke több millió dollár. A temetkezőhelyek viszont gyakran nehezen megközelíthető heyleken, mélyen a föld alatt vannak.

Öt férfi most egy főnemesi sírt próbált kifosztani. Kibontották a bejáratot, majd négyen leereszkedtek húsz méter mélyre. Azonban megtörtént a baj. A bajárat beomlott, és a négy gazember ott maradt az sírkamrában.

A kint maradt figyelőnek nem volt mit tenni, szólni kellett a hatóságoknak, hogy mentsék ki a pórul járt rablókat. A rendőrök jöttek, és miután a rablók több, mint 24 órát már a hideg, sötét és félelmetes sírban töltöttek bezárva, kibontották a bejáratot, és gézmaszkban leereszkedtek hozzájuk. Így is több órába telt, míg a sírkamra járataiban megtalálták a rablókat. Aztán ahogy a felszínre értek azonnal le is tartóztatták őket, hogy egy újabb hideg, sötét és félelmetes helyre – a helyi börtönbe kísérjék őket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez