Dél-Koreába menekült Észak-Korea egyik vezetője

Kínán keresztül menekült el az észak-koreai rendszer egyik kulcsembere, aki attól félt, hogy otthon agyonlövik. Ő volt ugyanis a jobbkeze a diktátor mentorának, akit Kim Dzsong-un félreallított.

15 éve ez a legjelentősebb szökés Északról Délre! Ezt megelőzően,1997-ben a rezsim ideológusa szökött délre. Hwang Jang-yop találta ki a dzsucse eszmét. Ez azt jelenti, hogy az országnak a saját erejére kell támaszkodnia, elvetve minden külföldi támogatást. Ma is ez az észak-koreai kommunista rendszer hivatalos ideológiája.
A szökevény kádert más fából faragták: ő a legbizalmasabb tanácsadója volt a diktátor nagybátyjának, aki egyben Kim Dzsong-un mentora is volt. Három ilyen bizalmas tanácsosa volt a nagy befolyású mentornak, aki Észak-Korea második számú vezetőjének számított, mindaddig, amíg le nem váltották. Kettőt közülük nyilvánosan agyonlőttek. A harmadik állítólag a dél-koreai hírszerzés őrizetében van.
Jang Song-thaek, a mentor mindeddig a Legfelső Védelmi Tanács alelnöke volt. Ez a testület irányítja a 24 milliós Észak-Koreát, az elnök maga a diktátor: Kim Dzsong-un. És hogy miért menekült el pánikszerűen a befolyásos vezető Észak-Koreából? Mert hírt kapott arról, hogy a mentor unokaöccsét, aki hazája nagykövete volt Malajziában, azonnali hatállyal hazarendelték.
Erre megszólalt nála a vészcsengő, és rögtön Kínába menekült. De mit tudhat meg tőle a dél-koreai hírszerzés Észak-Korea titkaiból? Kérdés, hogy kiderül-e valaha is. Azt pedig végképp senki sem tudja, hogy az ifjú diktátor milyen utat követ azután, hogy megszabadult mentorától, és annak bizalmi embereitől Észak-Koreában.

escapesouth

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez