Szellemi világörökség lett a japán konyha

A szellemi kulturális világörökség részévé vált a japán konyha. A vasoku a jó minőséget és a meghitt hangulatú fogyasztást jelenti.

A világ szellemi kulturális örökségei közé került a vasoku mint “a japánok hagyományos étkezési kultúrája” – üdvözölte a hírt csütörtökön a szigetország kormánya, hangot adva azon reményének, hogy az UNESCO döntése még több látogatót fog vonzani az országba.

A rizsen, halon és zöldségféléken alapuló, jó minőségű hagyományos japán ételek gondos elkészítése és meghitt hangulatú fogyasztása, a vasoku olyan társasági esemény, amely erősíti a családi kötelékeket, a közösséghez tartozást és a természet tiszteletét.

A japán kormány tavalyi előterjesztését szerdán hagyta jóvá az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) kormányközi bizottsága a testület bakui találkozóján.

Az UNESCO eddig csak a francia, a mediterrán és a mexikói konyhát, valamint a keskek nevű – Törökország, Görögország és Irán területén fogyasztott – ételt jutalmazta ezzel a címmel, amelyet a vasoku mellett most a kimcsi – a koreai savanyú zöldség – készítése is elnyert.

Felkerült a listára a belgiumi lovas rákhalászat, a grúziai bor hagyományos, kvevrinek nevezett agyagedényes tárolásának formája, valamint a kínaiak régi abakusza.

A szellemi kulturális örökség védelméről 2003-ban elfogadott UNESCO-egyezmény révén védetté válhatnak különleges népszokások, fesztiválok, technikák és gasztronómiai hagyományok is. A szellemi kulturális világörökség listáján szerepel egyebek között a busójárás, a matyó hímzés és a solymászat, és része a listának az itáliai hegedűkészítés is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez