Depressziós a Nobel-békedíjas neje

A neves polgárjogi aktivista, a bebörtönzött Liu Xiabo/ Liu Hsziapo/ 2010-ben kapta meg a Nobel-békedíjat, feleségét azóta házi őrizetben tartják Kínában. Az asszony – képünkön -, aki korábban jókedélyű volt, most depresszióval küszködik.

A kínai hatóságok, amelyek ítélet nélkül tartják három éve háziőrizetben, még azt sem engedélyezik, hogy Liu Xia/ Liu Hszia/ asszony sétálni menjen a parkba. Attól félnek ugyanis, hogy ott találkozhat külföldi újságírókkal, és eljárhat a szája.A saját házába zárva él, de vendégeket sem fogadhat. A kilátástalan helyzeten csak rontott, hogy az asszony bátyját is bebörtönözték.

Hivatalosan csalásért ítélték el, de az asszony meg van győződve arról, hogy testvére őmiatta került börtönbe. Emiatt lelkiismeret-furdalása van, és ez depresszióhoz vezetett. A családtagok nem akarnak pszichiátert hívni, mert attól tartanak, hogy a szerencsétlen nőt büntető-elmegyógyintézetbe zárnák. Bátyjának neje, aki Hongkongban él, most azt szeretné elérni, hogy egy neves külföldi pszichiáter vizsgálja meg a Nobel-békedíjas kínai aktivista háziőrizetben senyvedő feleségét.
A Médecins sans frontières – Orvosok határok nélkül – nevű szervezet szívesen vállalna is a megbízást, ám a hongkongi sógornő attól tart, hogy a pekingi hatóságok ebbe nem egyeznének bele. Orvosi kezelés nélkül viszont biztosan tovább romlik az asszony állapota, és nem lesz képes arra, hogy továbbra is komoly erkölcsi támogatást nyújtson börtönben levő férjének, Liu Xiabo-nak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez