Halottszámlálás 30 év után

Több tízezer halottja volt a polgárháborúnak Sri Lankan, ahol a tamil kisebbség küzdött a jogaiért- olykor terrorista módszerekkel. A szingaléz többség nevében a hatalom brutálisan leverte a lázadást. Emiatt sokan bírálják a kormányt, amely most felmérést készít a polgárháború áldozatairól.

Elevenen égtek el egy busz utasai Colomboban a polgárháború idején amikor a tamil lázadók gyújtóbombát hajítottak a járműre. A Tamil Tigrisek, ahogy a 26 évig tartó polgárháború harcosai nevezték magukat, nem válogattak a módszerekben. Még India kormányfőjét is meggyilkolták, mert nem támogatta ügyüket. Válaszul a hatalom ugyanilyen brutalitással számolt le velük. Falvakat égettek fel, a férfiakat legyilkolták, a nőket csoportosan megerőszakolták! A polgárháború 2009-ben végetért, de ma sem tudja senki hányan is haltak meg. A kormány ezért most 15 ezer felmérőt küld, hogy december huszadikáig megállapítsák: pontosan hány áldozata is volt a polgárháborúnak?!
Miért most érdeklődnek ezután? Mert nemrég ért véget a Brit Nemzetközösség csúcstalálkozója Sri Lankan. India és Kanada nem küldte el kormányfőjét, Cameron brit miniszterelnök pedig a helyszínen nehezményezte az emberi jogok megsértését a polgárháború idején. Most tehát felmérés készül és ebből kiderülhet: hányan is veszítették életüket a 26 éves polgárháború idején. Az alapkérdés viszont továbbra is megoldatlan: a szingaléz többség és a tamil kisebbség viszonya rendezetlen, a hatalom összes pozícióját a szingaléz többség birtokolja, a tamil terület pedig néma tartomány

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez