Elhúzódó patthelyzet Thaiföldön

Jinglak Sinavatra kormánya túlélte a bizalmi szavazást a parlamentben – de az még nem biztos, hogy kitart az utcák ellenében is. A kormányváltást követelő tüntetők ugyanis egyelőre nem mozdulnak.

A vasárnap óta tartó tüntetéssorozat már gazdasági károkat okozhat – indokolta csütörtökön Jinglak Sinavatra thai miniszterelnök asszony, miért szeretné, ha Bangkokban véget érnének a vasárnap óta tartó ellenzéki tüntetések, a távozását követelő ellenzék asztalhoz ülne vele tárgyalni a helyzet megoldásáról. Sinavatrát az ellenzéki Demokrata Párt arra hivatkozva akarja leléptetni, hogy a bátyja, a száműzött exkormányfő Thakszin Sinavatra befolyása alatt áll, ami miatt a törvényhozásban bizalmatlansági indítványt is benyújtottak. Mivel pártjának, a Pheu Thainak többsége van, ezt a megméretést csütörtökön a miniszterelnök asszony kormánya simán vette, 297 szavazattal 134 ellenében.

A tüntetők a négy nap alatt több minisztérium épületét is megostromolták. Szerdán körülvették az energetikai minisztérium épületét, hétfő óta megszállva tartják a pénzügyminisztériumot és vesztegzár alá vontak több más kormányzati épületet, köztük a belső hírszerzés központját is. Emiatt Jinglak Sinavatra kormánya bejelentette, kész rendkívüli intézkedésekkel élni a helyzet normalizálása érdekében, és ha kell, kijárási tilalmat hirdet ki a közeljövőben. Ezzel párhuzamosan egyébként a tüntetések vezéralakja, Szuthep Thaugszuban volt miniszterelnök-helyettes, a Demokrata Párt volt politikusa ellen letartóztatási parancsot adtak ki, de még nem vették őrizetbe. A hadsereg megbuktatta, és hatalomra juttatta a sárgákat. 2010-ben a sárgák kormánya ellen szervezett hatalmas tömegtüntetéseket a vörös ellenzék. Akkor a mostani ellenzéki vezér miniszterelnökhelyettes volt. A kormány utasítására a katonák és a rendőrök belelőttek a tüntetőkbe: 90-en meghaltak és több mint 1800-an megsebesültek. Az ellenzék katonai vezetőjét, egy nyugalmazott tábornokot, a nyílt utcán lőtt le egy mesterlövész. Most a vörösök kormánya, melyet Thaksin Shinawatra húga vezet, vizsgálatot indított az akkori sárga miniszterelnök ellen. Amnesztiát szeretne viszont adni a vörösök emigrációban élő vezérének, a miniszterelnök asszony bátyjának. Az ellenzék ezt szeretné minden eszközzel megakadályozni. Igaz, hogy külföldi tudósítók megjegyzik: a 10 milliós Bangkokban ma sokkal kevesebben tüntetnek mint vasárnap amikor százezrek ostromolták a pénzügyminisztériumot. Mindez persze lehet, hogy azért van, mert a gazdasági élet megy tovább, és Thaiföld a politikai válság ellenére dinamikusan fejlődik: Délkelet Ázsia egyik kis tigrisének számít annak ellenére, hogy a vörösök és sárgák ellentétei továbbra is kibékíthetetlennek látszanak .

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez