Lángvágóval mentek neki a kínai lacikonyhásoknak

Több mint ötszáz sütődét számoltak fel a kínai főváros utcáin. A gyakorlatilag állandósult szmogriadóra hivatkozva tették ezt. Nem az utcai árusok okozzák, de velük volt a legkönnyebb leszámolni.

Lángszóróval és kalapáccsal estek neki a pekingi önkormányzat emberei a kis utcai sütödéknek, ízzé-porrá zúzva őket – számolt be a Xinhua/Új-Kína Hírügynökség. Eddig ötszáz grillest füstöltek ki a fővárosból, a látványos akciót, amelynek nem sok hatása lesz az indokként felhozott szmog csökkentésére, a pekingi tévé egyenes adásban közvetítte. De a hatalmasok döntöttek, és hiába is mondja a környezetvédelmi kutatóintézet főnöke, hogy ez az akció semmit nem változtat a fullasztó pekingi helyzeten, a sütödeirtás folytatódik.
A szóban forgó szakember elemezte is a valóban komoly légszennyezettség problémáját, és arra a nem meglepő következtetésre jutott, hogy a főbűnös az autó.
– A hatalmas forgalom és a gyakori dugók teszik tönkre itt a levegőt – nyilatkozta a chinadailynek.

Állítását alátámasztja, hogy már korlátozták az új autók vásárlását, csak nagyon nehezen lehet új kocsihoz jutni. A potenciális vásárlók ugyanis lottóznak: jelzik, hogy venni akarnak, majd kalapból kihúzzák a szerencsés nyertesek nevét, de alig 5 százaléknak kedvezhet így a szerencse. Ugyanakkor még így is rengeteg a gépjármű, ezért az önkormányzat a nyugaton már bevált módszert vezeti be: egyik napon a páros, a másikon a páratlan rendszámú autók közlekedhetnek!

Más szakértők szerint az autóknál is nagyobb gondot jelentenek a gyárak és a fűtés. A szénerőművek ontják a füstöt, és kíméletlenül szennyezik a levegőt. Terv már van arra, hogy kitelepítik Pekingből és a főváros környékéről a különösen szennyező gyárakat. Ha pedig riasztó mértékben növekszik a szmogveszély, leállítják az üzemeket. De a tél kellős közepén a lakosság fűtését nem lehet leállítani. Márpedig szénerőművek adják az energiát a fővárosnak, és a családok is szénnel vagy fával fűtenek. Pekingben azt remélik, hogy a nagyszabású légtisztítási program 2020-ra eléri célját, és eredménye lesz.
Addig pedig maradnak a látványos akciók a pecsenyesütők ellen: ettől nem lesz lényegesen tisztább a levegő, de a hatalom elmondhatja és megmutathatja: tett valamit azért, hogy Pekingben végre levegőt lehessen venni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez