Így használjuk az evőpálcikát!

Kínai konyha, kínai ruhák, kínai napok a Vásárcsarnokban, így megragadjuk az alkalmat, és persze az evőpálcikát, hogy arról írjunk, hogyan kell használni, illetve azt is megosztjuk Önökkel: miért tilos az ételbe szúrni!

Hazánkat is, ahogyan az egész világot, gyorsan meghódította a kínai konyha, se szeri, se száma a kínai éttermeknek, gyorsbüféknek. És persze nem csupán a kínai étkezdékben használatos az evőpálcika, hiszen Thaiföldön épp úgy használják, ahogyan például Koreában.
Ám azt is megfigyelhetjük, bármelyik vendéglátóipari egységbe térünk be hazánkban – legyen az eldugott kis büfé, vagy épp elegáns ázsiai étterem japán -, hogy az európaiak többsége késsel és villával turkál a kék-fehér mintás porcelánban. Megszoktuk, egyszerűnek és kényelmesnek találjuk, ám a pálcika, ha megtanuljuk használni, ugyanolyan egyszerű, mint a mi szúró-vágó szerszámaink. Tehát, jöjjön a pálcikalecke!

Az egyik pálcikát a tenyér és a hüvelykujj találkozásához kell helyezni, egy kicsit megszorítani és megtámasztani a gyűrűsujjal. Ekkor meg kell győződni arról, hogy az eszköz stabil, és mozgatás közben sem csúszik ki a kezünkből.
A másik pálcikát a hüvelykujj, a mutatóujj és a középső ujj közé vesszük, nagyjából mintha írni akarnánk vele. A két pálcika hegyének egy vonalban kell lennie.
A felső pálcika fel-le mozgatásával akár nagyobb darab ételt is össze lehet fogni, és akkor kezelhető a legkönnyebben, ha a vastagabb vége felől nagyjából egyharmad távolságra fogjuk meg. Ha a pálcikák hegye nincs egy vonalban, lefelé kell fordítani őket – merőlegesen a tányérra -, majd lassan közelíteni a tányér felé, lazább fogással. Lassan közelítve az a pálcika, amelynek hegye előrébb nyúlik, lassan visszacsúszik, amíg a két pálcika egy vonalba kerül.
Persze, nem állítjuk, hogy a leírtak alapján mindenkinek elsőre sikerül majd, de egy kis gyakorlással könnyedén elsajátítható a kis botokkal való táplálkozás művészete.

Most viszont lássuk, mit nem illik tenni a pálcikával!
A pálcikát nem szabad, zaj- vagy figyelemfelkeltésre használni, mutogatni vele, vagy éppen makaót játszani. Ezek mind durva illetlenségnek számítanak! Tilos az ételbe szúrni, úgy, hogy a vége felfelé áll, ugyanis így a füstőlőre emlékeztet, amelyet az ázsiaiak elsősorban temetéskor használnak. A pácikával nem szabad más tárgyakat böködni, mozgatni vagy épp emelgetni. Ám a pálcikaetiketthez tartozik egy kis romantika is: gyakran a hölgyek a legfinomabb falatokat saját pálcikájukkal teszik szerelmük tányérjába! 

Couple-eating-with-chopsticks-300x242

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez