Elengedtek 69 politikai foglyot Mianmarban

Egy volt diktátor két unokája is szabadlábra került, aki éveket töltöttek a halálsoron. Puccsista nagypapájukhoz hasonlóan ők is államcsinyt készítettek elő, de megbuktak. 

Még több százan vannak börtönben Mianmarban, az egykori Burmában, politikai vádak alapján. A jelenlegi “erős ember”, aki maga is diktátor volt nemrég, katonai egyenruhában, immár civilben azt ígérte Franciaországban: az év végére minden politikai fogoly szabad lesz!

Ennek a kampánynak a része, hogy most 69 politikai foglyot elengedtek Mianmarban. Amikor az országot még Burmának hívták, ott volt a brit birodalom rendőre George Orwell író, aki az 1984 című közismert regényében leírta a tökéletes rendőrállamot. /Orwell Indiában született, az angliai Etonban tanult, majd az Indiai Birodalmi Rendőrség tagjaként szolgált egy ideig. /
Mianmar diktátorainak tehát volt kire és mire támaszkodniuk, ám a kínai minta alapján rájöttek: a világtól való elzárkózás a lemaradást jelenti.

Emiatt nyitottak a világ felé, a diktatúrát gyakorló tábornokok immár civilek. Akik “végtelen nagylelkűséggel” szabadon engedik a politikai foglyokat. Külföldön üdvözölték a 69 politikai fogoly szabadonbocsátását, de rámutattak arra: sokan várnak még szabadulásra Mianmarban, az egykori Burmában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez