Fülöp-szigetek: a segély nehezen jut a helyszínre

A Ahatóságok csak nehezen tudnak úrrá lenni a helyzeten. A Cebu szigetén élő Lányi Béla verbita szerzetes számolt be tapasztalatairól a Kossuth Rádiónak.

Mindenüket elveszített túlélők számolnak be a szupertájfun pusztításáról. A tragédia helyszínén, a Fülöp-szigeteken ott vannak a legnagyobb televíziós társaságok, és drámai képekben mutatják a tömegsírokat, valamint a hajlék nélkül maradt éhezőket. Lányi Béla Cebu szigetén él, a verbita szerzetestestvér a San Carlo Egyetem építészeti karának professzora.

A Kossuth Rádió Szombat reggel című műsorát arról tájékoztatta, hogy Cebu városban mérsékelt pusztítást okozott a tájfun, talán azért, mert ez egy nagyváros, a nagyobb épületeket stabilabban építették meg, és a sziget nem volt a földrengés epicentrumában, valamint a tájfun fő útvonalán. Az északra és keletre fekvő szigeteken azonban nagyon nagy károkat okozott az október 15-i földrengés, majd az azt követően érkező tájfun is.

Lányi Béla hozzátette: az igazi nagy csapás az volt, hogy a tájfun tönkretette Leyte szigetét, ugyanis az elektromos áramot onnan küldik a geotermikus erőművek, ezért még most sincs áramellátás. Az építészprofesszor azt is elmondta, hogy Cebuból Taclobanba Ormoc városon keresztül lehet menni, de ez a szárazföldi útvonal nehezen járható, rablóbandák garázdálkodnak, illetve az emberek is éhesek, a segélyszállítmányokat katonai vagy rendőri kísérettel kell ellátni. A hatóságok csak nehezen tudnak úrrá lenni a helyzeten. A segélyszállítmányok helyszínre juttatását az is nehezíti, hogy Tacloban repülőterét elárasztotta a víz, számolt be Lányi Béla.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez