Egy kiló hús előállításához nyolc kiló takarmány kell, egy kiló bogárhoz csak kettő! Ebből az ENSZ élelmezési szervezetének szakértői arra következtetnek, hogy célszerűbb lenne áttérni a marha vagy sertéshúsról a különböző rovarokra Ázsiában és Afrikában ahol még mindig nagy a népszaporulat és egyre kevesebb a termőföld.
A Fao tanácskozásán – Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete – persze nem titkolják, hogy kicsit nehéz megváltoztatni az embek táplálkozási szokásait, de sok kultúrában, például Indiában vagy Kínában egyáltalán nem idegenkednek annyira a rovaroktól, mint Európában. Ráadásul Indiában igen népszerű a vegetáriánus táplálkozás, ez pedig megkönnyíti a dolgot, hiszen csökkenti a potenciális húsfogyasztók számát. 2050-re India lesz Földünk legnépesebb országa.
De mi a megoldás Európa vagy Észak-Amerika számára? A mesterségesen előállított steak, amely a jövő hamburgere lehet. Hogy csinálják? Maastrichtban egy kutatócsoport a marhák őssejtjéből előállított már mesterséges steaket oly módon, hogy növekedési hormonnal kezelték az őssejtet. Létre is hozták a mesterséges bifszteket. Még egy kicsit drága: 14 deka 290 ezer euro! A kutatók esküsznek rá, hogy 2050-ig sokkal olcsóbb lesz, és akkor mindenki vehet hamburger helyett mesterséges steaket. Jó étvágyat!