Törzsi Facebook Kazahsztánban

Sok mindent be tudtunk jelölni a közösségi hálóban, de azt nem, melyik törzsből származunk. Nekünk ez nem is fontos – nem így a kazahoknak.

Ha két kazah találkozik, az első kérdés, amit feltesznek egymásnak, hogy az ország melyik részéről valók, melyik törzsszövetségbe, azon belül melyik törzsbe tartoznak. A törzsszövetségek (más szóval hordák, kazahul zsüzök) rendszerét a hagyomány szerint nem kisebb ember, mint Dzsingisz Kán teremtette meg. Ő osztotta a kazahokat is Kisebb, Nagyobb és Középső Hordára. Dacára az urbanizációnak, az iparosításnak és az elmúlt száz év számos egyéb változásának a hordák rendszere ma is él és virágzik – mindenki tudja, és büszkén vallja, hogy hová tartozik. Eddig azonban ezt sem a nyugatias Facebookon, sem az orosz közösségi oldalon a Vkontektye-n nem lehetett jelezni, így a kazah fiatalok, ha online akartak ismerkedni bajban voltak. Ezen segít egy új kazah közösségi oldal a rulas.kz, ami már alapból a hagyományos törzsi rendszerbe sorolja – persze önbevallásos alapon – felhasználókat.

Egyelőre 5000-en töltötték le az androidos applikációt, de a szám rohamosan nő. A gyorsan fejlődő országban immár 17 millióan vannak fenn valamelyik közösségi hálózaton. Van, aki szerint az ötlet jó, de még fejleszteni kellene – nem elég, ha név alapján tudunk keresni – mert például, ismerkedési célokra jó lenne, ha megkereshetnénk a 18-22 éves lányokat egy bizonyos törzsből. Támogatói szerint így az oldal nem csak a randizásban segít – a kazahok fontosnak tartják például, hogy olyannal kössenek házasságok, akivel hetediziglen nem azonos a vérvonaluk – hanem átmentheti a törzsi identitást, ezzel a kazah hagyományok egy darabját a huszonegyedik századba. Ellenzői szerint az oldal viszont éppen hogy a társadalmon belüli ellentéteket erősíti.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez