Szexkönyveket égettek!

A kirgiz nemzeti öntudattal nem egyeztethető össze a szexuális felvilágosítás!- állítja egy radikális nemzeti mozgalom a volt szovjet köztársaságban, ahol nyilvános könyvégetést rendeztek.

A könyveket és brosúrákat nem kormányzati szervezetek adták ki- külföldi támogatásal. A támogatók között van például az ENSZ gyermekeket támogató szervezete, az UNICEF. Nem véletlenül: Kirgizisztánban rekordokat döntöget a tinédzserek terhessége! Az ok: sok fiatalnak elemi ismeretei sincsenek a témáról.

Nincs is erre szükség!- állítja egy radikális nemzeti mozgalom, amely a kirgizek önazonosságát keresi a múltban. Amikor a miniszterelnök tanácsadója figyelmeztette a mozgalom vezérét, hogy elvei a középkort idézik, akkor a nemzeti érzelmű politikus mankurtnak nevezte.

Kik azok a mankurtok? Csingiz Ajtmatov kirgiz író műveiből ismerhette meg őket a magyar olvasó. A szerencsétlen fiatalokat vagy épp gyerekeket bőrtömlőbe varrva kitették a pusztába. Aztán napokkal később megnézték: mi lett velük? A többség meghalt vagy megőrült. De minden századik “normális” maradt. Ő lett a mankurt, a hatalom embere! Aki minden parancsot végrehajt, mert annyit szenvedett, hogy teljesen érzéketlenné vált a mások szenvedése iránt! Ajtmatov célzását akkor sok kommunista párttitkár magára vette.

Kirgizisztánban egyre erősödik a nemzeti öntudat keresése, miközben a kormány Putyinnal paktál, hiszen a koldusszegény ország más támogatóra nemigen számíthat. Megfér-e a növekvő kirgiz öntudat a szexuális felvilágosítással? Az ország egyik vezető szociológusa pesszimista: szerinte a jövőben csak fokozódni fog a nyomás a nemkormányzati szervekre mint a külföld által támogatott intézményekre. Így a fiatalok Kirgizisztánban mind kevésbé jutnak hozzá a nemi felvilágosító irodalomhoz. Aztán pedig mindenki meglepődik ha egyre több a nemkívánt terhesség Kirgizisztánban, a Szovjetunió egyik legszegényebb utódállamában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez