A 21. század legnagyobb exodusa

Menekülnek az ázsiai vendégmunkások Szaúd-arábiából. Akiknek nincsenek rendben az irataik, és rendőrség elfogja őketm börtönbe kerülnek. Eddig már több mint egymillió külföldi hagyta el a királyságot.

Túllépte a húszezret az elfogott külföldiek – elsősorban indiai, pakisztáni és indonéz állampolgárok – száma Szaúd-Arábiában. A királyság hatóságai azokat fogják el, és börtönzik be, illetve deportálják, akik nem rendelkeznek megfelelő munkavállalási engedéllyel. A hét hónapos „kegyelmi időszak” alatt, ami hétfőn járt le, elméletben minden a királyságban dolgozó külföldinek rendeznie kellett a jogállását, vagy kilépővízumot kellett kérelmeznie, hogy elhagyja az országot. Szaúd-Arábiában jelenleg csak indiaiból 2,8 millió dolgozik, jelentős részük az építőiparban, és nincsenek pontos adatok arról, hányan rendelkeznek szabályos munkavállalási engedéllyel, és hányuknak jártak már rég le a papírjaik.
A rendőrök most különítményekben járják végig a külföldieket foglalkoztató cégeket – még a magániskolákat is, ahol külföldi tanárok dolgoznak – illetve azokat a környékeket, ahol a vendégmunkások laknak. A sajtó arról számol be, hogy keményen bánnak az illegális bevándorlónak tekintette vendégmunkásokkal. Legalább egy ember meg is halt a rendőri intézkedés közben. A határokon óriási sorok alakultak ki, a bevándorlók menekülnek a királyságból. Sokan – ahogy jöttek – illegálisan is hagyják el Szaúd-Arábiát. A határok környékén hatalmas pénzeket kérnek el tőlük, hogy dzsipekkel átvigyék őket a zöld (bár ott inkább sivatagsárga) határon.
Sokan figyelmeztetnek arra, hogy az exodus munkaerőhiányhoz vezethet a királyságban. Sok vendéglátóhely, bolt már most sem nyitott ki – a személyzet elmenekült. A Saudi Gazette-nek nyilatkozó szaúdi állampolgárok többen is megdöbbenésüknek adtak hangot Jeddah-ban. nem gondolták volna, hogy ilyen szinten van a fekete foglalkoztatás. Egyikük elmondta, hogy egyetlen utcában 13 zárt mobiltelefon-kereskedést számolt be. Egy másik arról panaszkodott, hogy nem talált egyetlen nyitva tartó mosodát sem. Egy harmadik pedig – egészen megdöbbentő módon – azt mesélte, hogy a ravatalozókból is eltűntek a segédmunkások, így nem tudnak temetni.
Gazdasági szakértők ugyanakkor úgy érzik, a sokk elmúltával valójában kiderül majd, hogy a „korrekció” jó hatással lesz a szaúdi gazdaságra. Csökken a munkanélküliség, és kevesebb teher nehezedik majd a szociális ellátórendszerre. Arra is figyelmeztetnek, hogy eddig már csaknem egymillió vendégmunkás hagyta el a királyságot, és ez nem okozott semmiféle megrázkódtatást. A megrázkódtatást inkább azok az ázsiai országok élik majd át, amelyek kénytelenek lesznek visszafogadni állampolgáraikat, de nem tudnak nekik munkát adni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez