“A punk és az emo miatt lesznek öngyilkosok.”

Kéz a kézben ugranak ki fiatal párok toronyépületek ablakán. Miért ? “A nyugati civilizáció, a punk és az emo a hibás!”- állítja egy képviselőnő a kazah parlamentben, aki ifjúsági ombudsman kinevezését szorgalmazza.

Kazahsztán a harmadik a világon az öngyilkosságok terén: 100 ezer lakosra 31 eset jut. Nagyon sok közöttük a fiatal. Az öngyilkos párok olykor a Facebook-on hagynak végrendeletet.
Mindeközben Kazahsztán gazdasági fejlődése igen kedvezően különbözik a legtöbb poszt kommunista országétól: a növekedés gyors, a hatalmas ásványi kincsek vonzák a külföldi tőkét. A fiatalok karrier lehetőségei sokkal jobbak mint a legtöbb poszt kommunista országban ahol óriási a munkanélküliség. Csakhogy a követelmények is egyre nagyobbak: az iskolai eredmények meghatározzák a fiatalok boldogulási lehetőségeit. Sokan úgy érzik, hogy nem képesek megfelelni az elvárásoknak. Egy kazah fiatalnak meg kell tanulnia az anyanyelvén kívül oroszul és angolul, ha boldogulni akar a világban. A gyors fejlődés nagy kihívást jelent, és erre a fiatalok egyáltalán nincsenek felkészülve. Ezért népszerű közöttük a punk és az emo. De hogy emiatt lennének öngyilkosok oly sokan közülük abban sokan kételkednek Kazahsztánban, ahol a pszichológiai tanácsadó szolgálat bevezetését szeretnék elérni, hogy így akadályozzák meg az ifjú párokat abban, hogy kéz a kézben ugorjanak ki a toronyépületek ablakán Kazahsztánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez