Ölnek a hagymáért Indiában

Két embert megöltek, hogy megkaparintsanak egy hagymaszállító teherautót Uttar Pradeshben.  A hagymát ugyanis lassan aranyárban mérik Indiában, és jó, ha nem törik ki hagymalázadás a jövő évi választások előtt.  

Elkábították, majd szó szerint kivégezték a teherautó sofőrjét – tudatta az Uttar Pradesh-i rendőrség egyik munkatársa. – Az indiai útonállók előre kiszagolták, “merre megy a hagymaszállítmány”, és pontos tervet dolgoztak ki, majd hajtottak végre, hogy megszerezzék azt. A bűnözők követni kezdték a teherautót, jó ideig mögötte mentek az autópályán, majd megállították, vezetőjük pedig azzal a szöveggel verte át a hagymát szállító sofőrt, hogy a rakományt kell ellenőriznie.
A sofőrnek és kísérőjének ez lett a veszte, kiszállították őket a járműből, elkábították, majd fejbe lőtték őket. Mindkettőjük testét néhány kilométerrel távolabb kidobták az utcára.
A helyi rendőrfelügyelő beszámolója szerint az útonállók nem először vetemedtek ilyen szörnyűségre, és túl azon, hogy az élelmiszert megszerezzék, azért gyilkoltak, hogy ne maradjon tanú.
A hagyma az utóbbi időben komoly problémát okoz Indiában. Az indiai konyha alapvető étele a “kari”, aminek alapja hatalmas mennyiségű szósszá főzött hagyma. (Ezt mi már nem is érezzük rajta, az ottani hagymának az íze is, az állaga is más, mint az európainak.) Egy indiai család tehát nem tud meglenni a napi hagymaadag nélkül – még a szegényebbeknek is több kilóra van szükségük. A hagyma ára tehát alapvető kérdés. Az pedig emelkedik. Míg régebben fillérekért adták, ma már egy kiló ára vidéken elérheti a 45 rúpiát (160 FT) a nagyvárosokban akár a 100 rúpiát (350 Ft) is. Ez pedig már itthon is drágának számítana – nem, hogy Indiában, ahol még mindig százmilliók élnek napi néhány száz forintból. Az árfelhajtás mögött állítólag egy befolyásos kartell áll, amelyik a legnagyobb Mahrashtra állambéli piacon Lasalgaonban oly mértékben csökkentette a felhozatalt, hogy az egekbe emelte az árakat. (Ez az állam látja el India jelentős részét hagymával.) Az állami, sőt már a központi kormány is megpróbál valamit tenni a hagyma árának letöréséért – mert ha a mostani nem lesz elszigetelt eset, és még több embernek kell meghalni a drága hagyma miatt, akkor az gyászos eredményeket hozhat a jövő évi választásokon is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez