Kína előre menekül?

A piac nagyobb, a központi kormányzat kisebb szerepet játszik majd a jövőben a világ második legnagyobb gazdaságában. Kínában megváltoztatták a hitelkamatrendszert, és további piaci reformokat ígérnek a kormányzó kommunista párt központi bizottságának közelgő harmadik plénumán.

A nagyszabású gazdasági reformok azt célozzák, hogy kiegyensúlyozottabb legyen a növekedés a jövőben. A jelenleg 8500 milliárd dolláros kínai gazdaság ugyanis olyan viharos gyorsasággal fejlődött, hogy a növekedés már fenntarthatatlanná vált! Miért? Például azért, mert Kína legtöbb nagyvárosában nem lehet levegőt venni! A légszennyezés mértéke messze felülmúlja a nemzetközi normákat olyan nagyvárosokban is. mint Peking vagy Sanghaj. Nemrég a 11 milliós Harbinban volt általános szmogriadó, mert a levegő szennyezettség s mértéke a 25- szöröse volt a WHO normáinak! De nemcsak a környezetszennyezés okoz gondot, hanem az óriási ingatlan buborék is: szellemvárosok épülnek, mert valahova be kell fektetni a pénzt, de lakni az új házakban nem lakik senki! Ezért döntött úgy a vezetés, hogy piaci kamatot vezet be, amely mérsékli a buborékok kialakulását az ingatlan piacon.
Más területeken is átfogó reformok várhatók!- hangsúlyozta a legfelső vezetés tagja. A hét halhatatlan egyike, Jü Zsengseng /Yu Zhengseng/ arról beszélt, hogy minden eddiginél komolyabb reformok következnek. Sanghaj egykori párttitkára tudja, hogy miről beszél: Kína legnagyobb városában az ingatlanok ára a csillagos égbe emelkedett. Az eredmény: az önkormányzatok olykor gengszterekkel raboltatják el az öreg ingatlan tulajdonosokat, hogy megszerezzék az értékes telket!
Kína gazdasági növekedési terve az idén 7,5 százalék. Ezt a szakértők elérhetőnek tartják, de reformok nélkül aligha lehet az ilyen magas növekedési ütem fenntartható. Kínában a harmadik plénum általában a reformok összejövetele: Teng Hsziao ping, a kínai reformok atyja szintén egy harmadik plénumon jelentette be 1978-ban: vége a Nagy Kukturális Forradalom véres káoszának, és Kína immár véglegesen a modernizáció útjára lép…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez