Indiai guru segítette Steve Jobsot

Az Apple legendás alapítója először 1974-ben járt Indiában ahova amerikai Zen mestere küldte. A mester mestere, a legendás Neem Karoli Baba volt. Bár nem találkoztam a guru megváltoztatta Jobs életét – ő tette olyanná, amilyennek mi megismertük.

Neem Karloi Bab a modern hinduizmus egyik legnagyobb tanítója, guruja. Ő tette ismertté a hindu tanításokat nyugaton, ashramjába özönlöttek a nyugati fiatalok, akik meg akartak ismerkedni az ősi Indiával – de nem csak ők, Indiában úgy tudják, még Indira Gandhi miniszterelnök is kikérte véleményét. Számos legenda kering róla, az egyik szerint pusztán gondolataival képes volt megállítani úgy egy vonatot, hogy azt a mérnökök sem tudták elindítani – csak miután a vasutasok elnézést kértek tőle, az őt ért inzultusért engedte működni a gőzgépet.

Steve Jobs talán nem éppen ezt a történetet hallotta mesterétől, de azt bizonnyal, hogy érdemes elmennie a guruhoz, ha megvilágosodásra vágyik. Elindult tehát az ashramba, ahol Neem Karoli Baba tanított.

Mire odaért a legendás tanító átadta lelkét teremtőjének. De Jobs nem távozott csalódottan, hanem meghallgatta a mester tanítványait. Megkapta Karoli Bab tanításait is annak könyvében, és ez – Indiában úgy tartják – telejsen megváltoztatta az ifjú amerikait. Akik ismerték korábban is, állítják teljesen más emberként tért vissza a guru nál tette látogatása után. Megváltoztatta az étrendjét,leszokott a húsevésről, viszont korábban kelt, és minden reggel imádkozott, holott korábban ateistának tartották. Az igazán nagy öltetei is ezután születtek meg – maga is állította, Indiában tanult meg annyira koncentrálni, hogy képes legyen szellemi energiáit egyetlen célra összpontosítani. A meditáció és intuíció művészete tette Jobsot géniusszá, ezt pedig – ha hihetünk a Steve Jobs in India könyv szerzőinek – egyértelműen a hindu szent embernek köszönhette.

Voltak azért Jobs indiai kalandjának árnyoldalai is. Erről már Steve Jobs első barátnője számolt be. Egy harapás az Almába című könyvében a hölgy megírja, hogy a tantra szexet gyakorolták, amely megsokszorozza az élvezetet. Igen ám, de Steve Jobs azzal jött vissza Indiából, hogy a nők alsóbbrendű lények, akiknek az a feladatuk, hogy élvezetet okozzanak életük párjának. Ez nem kevés vitát váltott ki a két fiatal között, és végül szakításhoz vezetett.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez