Véres kormányellenes tüntetések Bangladesben

Legkevesebb hat embert megöltek és több mint százat megsebesítettek az ellenzéki tüntetések során Bangladesben ahol az ellenzék a kormány lemondását szeretné kikényszeríteni.

Seikh Hasina Wajed miniszterelnök asszony telefonon kérte az ellenzék vezérét Khaleda Ziát, aki szintén nő és éppúgy egy legendás politikus dinasztia leszármazottja mint ő, hogy fújja le a sztrájkot, mert annak következménye vérfürdő lehet. Az iszlamistákat is magába foglaló ellenzék vezére azonban kitartott a sztrájk mellett, így vasárnap reggel hattól az ellenzék tervei szerint három napra leáll az élet az trésgé legszegényebb országában, a másfél Magyarországnyi, de 150 milliós Bangladesben.

Januárban tartanak választásokat az országban, és az ellenzék azt szeretné, ha semleges ügyvezető kormány lenne hatalmon amikor a szavazók az urnákhoz járulnak. Ez amúgy tövényi előírás, és a szokásjog is ezt kívánná az országban, amelynek története teli van váalsztási csalásokkal, megfélemlítéssel, váalsztásokat megelőző zavargásokkal.  Erre a kormányfő nem hajlandó, mondván nem válaszott tisztségviselők ne irányítsák az országot.  Az ellenzék viszont csalástól, megféelmlítéstől tart, mivel több vezetőjét ítélték már életfogytilgani börtönre, vagy halálra negyven évvel ezeőtti feltételezett háborús bűnökért. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez