A washoku, a klasszikus japán konyha, a rizs, ami mellé miszo leves, és még legalább háromféle étel dukál, ami nem csak finom, hanem minden érzékszervere egyaránt hat, és ami a hagyományos, természetes alapanyagokból készül – erről születik meg a döntés hamarosan. Az UNESCO szakbizottsági ülése ez év decemberében lesz Bakuban. Ekkor döntik majd el, hogy a felterjesztett úgy nevezett örökségelemek közül melyik kerülhet fel a reprezentatív listára, amelyik a világ egyetemes szellemi örökségét őrzi. Japán az egyik listavezető, eddig már 21 örökségeleme került fel a listára, köztük vannak a klasszikus japán színházi formák, mint a kabuki és a nó, illetve olyan népszokások, mint az ainu tánc. A világ gasztronómiai hagyományait eddig alapvetően a mediterrán -francia, görög, török, olasz, spanyol, marokkói – és a mexikói konyha egy-egy különlegessége képviselte. Most egyszerre az ászai konyha két sajátossága kerülhet fel a listára, hiszen a koreaiak esélyesek a kimcsivel. Az előzetesen elkészült ajánlás szerint a washoku azért méltó a világörökségi címre, mert “alapeleme a természet iránti tisztelet”, illetve a mindennapokban “újjáteremti “az ember kapcsolatát a társadalmi és természeti környezetével”, erősíti a család összetartását, hozzájárul a hosszú egészséges élethez, és mivel kiegyensúlyozott táplálkozástanilag elkerülhető vele az elhízás is. A japán kormány viszont első sorban azért reménykedik a kitüntető cím elnyerésében, mert így oszlatná azt a kellemetlen képet, ami a fukusimai katasztrófa után alakult ki, hogy a japán ételek veszélyesek lehetnek.
Világörökségi menü Japánból is
Ezután, ha japán étterembe megyünk világörökségi menüt rendelhetünk magunknak! A végső döntés decemberben lesz – és áttörést jelenthet az ázsiai konyha nemzetközi elismertségében.
(Visited 1 times, 1 visits today)