Az UNESCO szakbizottsági ülése ez év decemberében lesz Bakuban. Ekkor döntik majd el, hogy a felterjesztett úgy nevezett örökségelemek közül melyik kerülhet fel a reprezentatív listára, amelyik a világ egyetemes szellemi örökségét őrzi. Korea eddig tíz elemmel van jelen a listán -van köztük hagyományos faépítészet, udvari rituálé és vásári komédia is. A világ gasztronómiai hagyományait eddig alapvetően a mediterrán -francia, görög, török, olasz, spanyol, marokkói – és a mexikói konyha egy-egy különlegessége képviselte. Most felkerülhet, Korea, és szinte egész Kelet-Ázsia egyik kedvenc étele is. A szakértői anyag, azért javasolja a kimcsi, illetve az előállítása, az úgy nevezett kimjang felvételét, mert “a hagyomány segítette a koreai identitás megőrzését, a családok és közösségek egységének megerősítését”, illetve jól mutatja a rendelkezése álló erőforrások kreatív használatát, és ezzel segítheti a koreai kultúra megjelenését a világban, és a kommunikációt a különböző kultúrák közt a gasztronómia nyelvén.
Azt pedig, hogy hogyan is készül a kimcsi, megtudhatják az alábbi videóból.
{youtube}HbP_FqOxETE{/youtube}