Ezrk tüntetnek választási csalás miatt Kambodzsában

“A választók jogaiért, az ő igazságukért szerveztük a háromnapos tüntetést. Nem törődhetünk bele a választási csalásba! Mi nem lépünk fel erőszakosan. Ha lesz erőszak, az nem a mi oldalunkról jön majd!”- jelentette ki az ellenzék vezére. 

Mi történt? Júliusban választásokat tartottak Kambodzsában. Nem történt meglepetés: a miniszterelnök pártja nyert. Mint ahogy mindig azóta, hogy 28 évvel ezelőtt Hun Sen kormányfő hatalomra került. De hogyan is lett ő Kambodzsa ura? A vörös khmerek rémuralmát a vietnami hadsereg döntötte meg a hetvenes évek végén. Hun Sen maga is vörös khmer káder volt, de hajlott az együttműködésre a vietnami kommunista vezetőkkel. A vörös khmerek döntő többsége Kínában látta a nagy testvért. Kína és Vietnam akkor még háborúzott is egy kicsit Kambodzsa miatt. Ám a háborúskodás elmúlt és Hun Sen marad. A kezdeti kemény diktatúra is enyhülés volt a vörös khmerek rémuralma után, hiszen akkor Kambodzsa lakosságának csaknem egynegyede az életét veszítette.

Kína is megenyhült, és a király, Norodom Szihanuk visszatért Pekingből. / E sorok írója is jelen volt, amikor 1991-ben Hun Sen kormányfő üdvözölte az uralkodót a királyi palotában. Aztán kialudt a villany, és Norodom Szihanuk az asztal alá bújt. Azt hitte, puccs történt, és veszélyben az élete, de csak áramszünet volt. /

Kambodzsa megindult a reformok útján, és így a választásokon immár az ellenzék is labdába rúghatott. Olyannyira, hogy a győzelemben is bíztak. Ám a végeredmény: 68 parlamenti képviselő a kormánypárt és 55 az ellenzék oldalán. Csalás!- kiáltotta az ellenzék, amely azóta is bojkottálja a parlament ülésszakát. Kétmillió aláírást gyűjtöttek, és az ívet átadták az ENSZ irodájának Phnom Penhben. Mit követel ez a kétmillió ember? Azt, hogy vizsgálják ki a nyári választások szabályos voltát és rendezzenek új, immár tiszta választásokat!

Szeptemberben már volt egy nagy tüntetés, akkor vér is folyt. Egy tüntető meghalt, és sok megsebesült, amikor a katonák és rendőrök rátámadtak a tüntetőkre. Most azt ígérte a katonai rendészet szóvivője, hogy nem lesz erőszak. Az ellenzék vezére ugyanerről beszélt. A tüntetések szerdán kezdődtek, és a tervek szerint három napon át tartanak. Meglátjuk, hogy az erőszakmentesség ígérete is kitart-e három napig Kambodzsában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez