Vigyázat! Agyelszívás!

Miért mennek el a tehetséges fiatalok Indiából és Kínából?
Pénzért! Ez a legkézenfekvőbb válasz, de persze nem a teljes igazság. A két óriás állam belső politikai bizonytalansága, a mindent elárasztó korrupció legalább ilyen fontos szempont- állítja Pankaj Mishra, indiai tudós, aki könyvet írt erről.

Brain drain- agyelszívás! Így hívták a globalizáció előtt azt, ha a frissen végzett tehetséges diákok Indiából Európába vagy Amerikába mentek. Aztán megindult a globalizáció és megkezdődött India és Kína fellendülése. Sokan visszajöttek. Persze minden relatív: a külföldön tanuló kínai diákoknak csak a 37%-a ment eleve haza, ők már eleve Nyugaton kezdtek új életet. India egyetlen évben 17 milliárd dollárt veszít a brain drain miatt. Igaz persze, hogy a külföldön dolgozó indiai és kinai milliók dollármilliárdokat utalnak haza. Tavaly ez 400 milliárd dollár volt!
Miért kezdődött most újra a tömeges emigráció, amely sohasem állt le igazán? Nem a Kelet lenne a nyerő a kelet-nyugati párviadalban? Az okok általában prózaiak: Indiában rém gyenge az állami szektor működése. A hazatérő szakértők kétségbeesetten küzdenek a bürokráciával, majd feladják! Ma már Szingapúrban nem a kínai hanem az indiai a leggazdagabb közösség: az elmúlt években rengeteg indiai vállalkozó kereste ott a boldogulást a Nyugat és saját hazája után. A második emigráció okaként szinte mindenki megemlíti a korrupciót, amely katasztrofális méreteket öltött mind Kínában mind pedig Indiában. Inkább visszamennek a tehetséges fiatalok a lassan növekvő Nyugatra, ahol béke és nyugalom van, és ahol nem kell mindíg és mindenütt lefizetni valakit! Kínában és Indiában olyan rosszul működnek a nagy rendszerek, hogy kiskapuk nélkül egyszerűen nem lehet létezni! Kínában legalább megpróbálják emelni az oktatás színvonalát, egyre több egyetem kerül be a világ élvonalába. Indiában fordított a helyzet: egyre csúsznak lefelé az oktatási intézmények a nemzetközi összehasonlításban. A szülők félnek, hogy nem találnak megfelelő iskolát a gyerekeknek. Kínában a gazdagok többsége emigrálni akar! Azok, akiknek van 1,5 millió dolláros vagyonuk, 60%-ban külföldön látják a jövőjüket. Egyharmaduk már be is fektetett külföldön. Néhány élelmes vállalkozó milliókat keresett azzal, hogy terhes anyákat csempészett be Kínából Hong Kongba. A hongkongi útlevél ma is nagy vonzerő. Végül Hong Kong kénytelen volt korlátozni a terhes anyák bejutását, mert már minden második gyerek, aki a helyi kórházban született, kínai állampolgárok leszármazottja volt!
Képes lesz-e az indiai és a kínai állam kezelni a jövő kihívásait? Ebben nem bíznak sokan a tehetséges fiatalok közül, akik millió számra külföldön keresik a boldogulást- írja az indiai tudós, aki nemrég könyvet adott ki a Nyugat kísértéséről.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez