Thaksin visszatér?

Az ellenzék előre aggódik, és tiltakozik – ha a thai parlament elfogadja az amenesztiatörvény módosítását visszatérhet a thai politikába az ország erős embere, a volt miniszterelnök Thaksin Shinawatra. 

Thaksin Shinawatra ugyan 2006 óta önkéntes száműzetésben él, de továbbra is ő Thaiföld legnépszerűbb politikusa. Az 1949-es születésű egykori rendőrtiszt a 80-as években lett előbb sikeres vállalkozó, majd multimilliomos. 2001-ben aztán újonnan alapított pártjával (Thai Rak Thai – a thaiok szeretik a thaiokat – elsöprő győzelmet aratott. Vidéken, a szegényebb thaiok között ma is őrzi népszerűségét, amit némileg populista politikájával szerzett. 2006 elején eladta a családi céget – Thaiföld egyik legnagyobb telekommunikációs vállalatát – szingapúri befektetőknek, majd 2 milliárd dollárért, ami után – kritikusai szerint – szemérmetlenül kevés adót fizetett. Ez országos tiltakozó hullámot váltott ki, aminek végül egy katonai puccs vetett véget. Thaksin száműzetésbe vonult, a pénzének nagy részét pedig befagyasztották. Egy bíróság két év letöltendő börtönre is ítélte korrupció vádjával. Ez azonban nem tántorította el híveit. A “vöröspólósok” rendszeres tüntetéseket szerveztek, és összecsaptak a – katonák által is támogatott – demokrata párti kormányzat sárgapólós híveivel.

2011-ben azután a demokratikus választásokon ismét Thaksin pártja nyert – ekkor már Pheu Thai (a thaiokért) Párt néven. A miniszterelnöki székbe pedig Yingluck Shinawatra, Thaksin húga került.

Akkor kijelentették – Thaksin továbbra is száműzetésben marad. Most azonban a thai parlament úgy törvényt készül elfogadni, amely amnesztiát adna a 2006 és 2010 közt elítélteknek – kivéve azokat, akiket felségsértésért zártak börtönbe. Bár elméletben a piros és a sárga oldal politikai megbékélése, és a megbocsátás a fő hívószó, valójában úgy tűnik arról van szó, hogy Thakisnt szeretnék visszahozni a thai politikába. És nem utolsó sorban visszaadni neki azt a 1,6 milliárd dollárt, amit még 2006-ben zároltak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez