Kínai cégek a brit atomiparban

Nagy-Britannia megnyitja nukleáris-energiaszektorát a kínai befektetők előtt, ugyanakkor azt reméli, hogy Kína az újabb atomerőművei építésekor szintén számol majd a brit cégekkel.

Akár többségi tulajdont is szerezhetnek a kínai cégek az új atomerőművekben! – közölte Osborne brit pénzügyminiszter, egy kínai atomerőműben, Hongkong közelében.
Már a jövő héten létre is jöhet az első ilyen kínai befektetés a brit atomiparban. A Hinkley C erőművet, amely az első új atomerőmű Nagy- Britanniában 1995 óta, a francia EDF építi, de pénzes befektetőtársat keres.
A brit pénzügyminiszter három kínai céggel is tárgyalt, és ennek eredményeképp a kínaiak 30 százalékos részesedést szereznek majd az épülő brit atomerőműben. A nukleáris ipar sok országban stratégiai ágazatnak számít, ezért kínai cégek jelenléte ezen a területen újdonság. Nagy-Britannia pedi, ellentétben Németországgal, fejleszteni kívánja nukleáris iparát. Őfelsége kormánya az energiahivatal előrejelzésére hivatkozik: eszerint 2014 -2015 telén komoly áramszünetek lehetnek. Leállnak ugyanis a hagyományos szénerőművek, és a különböző megújuló energiaforrások nem lesznek képesek ezeket pótolni. Ezért akarja fejleszteni az atomerőműveket Nagy-Britannia.
Kínában 17 atomerőmű működik, de sokkal többet építenek, mert a hatalmas ország energiaéhsége szinte kielégíthetetlen. Jelenleg Kínában a nukleáris energia még csak 10 százalékot jelent, de ezt szeretnék felfuttatni 5 százalékra. Sokan aggódnak amiatt, hogy a túl gyors tempó a biztonság rovására megy, és ez a nukleáris iparban nagyon komoly szempont. Ezért is hangsúlyozta azt a brit pénzügyminiszter, hogy a tulajdonos lehet kínai az új brit atomerőművekben, de a szigetország szigorú biztonsági előírásai továbbra is hatályosak maradnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez