Orbán Indiában: Közép-Európa ígéretes régió


A magyar-indiai gazdasági együttműködés mellett India ENSZ BT-tagságának magyar támogatása is téma volt Orbán Viktor magyar és Manmohan Szingh indiai miniszterelnök csütörtöki újdelhi megbeszélésen, amely után a két kormány képviselői több kétoldalú megállapodást is aláírtak.

Orbán Viktor a tárgyalás után kiadott sajtónyilatkozatában lenyűgözőnek nevezte India közelmúltbeli gazdasági eredményeit, kiemelve, hogy e fejlődéssel a dél-ázsiai ország egyre meghatározóbb globális erővé válik.
Közölte egyúttal, Magyarország támogatja azt az indiai célkitűzést, hogy Újdelhi állandó tagja legyen az ENSZ Biztonsági Tanácsának.
A kormányfő köszönetet mondott a Magyarországon befektető indiai cégeknek, emlékeztetve, hogy a magyar kormány már két nagy indiai vállalattal is stratégiai együttműködési megállapodást kötött.
Végül – ahogyan a nap folyamán már több tanácskozáson – indiai kollégájának is figyelmébe ajánlotta Közép-Európát, mint olyan európai térséget, amely túl van a válságon, és sikeresen megújult. Ezzel kapcsolatban beszámolt a visegrádi államok, azaz Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia (V4) együttműködéséről, és a V4-csoport soros elnöki posztját betöltő Magyarország miniszterelnökeként közép-európai látogatásra hívta meg Manmohan Szinghet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez