Idősek napja Kínában

Hivatalosan először tartották meg Kínában vasárnap az idősek napját. Becslések szerint a világ legnépesebb országában a 60 év felettiek száma idén meghaladja a 200 milliót, 2025-re pedig elérheti a 300 milliót.

 

 

 

Az idősek napját, a kilencedik holdhónap kilencedik napját, a “dupla kilenc” ünnepét egyébként 1989 óta megtartották, hivatalossá azonban csak a július 1-jén életbe lépett, idősek jogainak és érdekeinek védelméről szóló törvénnyel tették. A jogszabályt 16 év után módosították. A törvény a családtagok látogatási kötelezettsége mellett például arra is kiterjed, hogy a vállalatoknak – az egymástól távol élők esetében – ezen alkalmakra szabadságot kell biztosítaniuk.

A törvényhozók ösztönzik a gyermekek és a szülők egymáshoz közel élését, ezért a költözést a helyi kormányzatoknak segíteniük kell. Külön cikkely foglalkozik az időskorúak pénzének védelmével. Tilos például a rokonoknak vagy a gyermekeknek elvenniük az öregek pénzét. Azoknak, akik nem tudják magukat egyedül fenntartani, részleges fogyatékkal élnek vagy elmúltak 80 évesek, családjuktól rendszeres agyagi támogatást kell kapniuk.

A jogalkotók kötelezték a megyei szintű kormányzatokat arra, hogy végezzenek kutatást, mérjék fel a közigazgatási területükön élő öregek számát és annak megfelelően építsenek nekik új, kényelmes otthonokat.

Az idősek napján megjelent cikkek több problémára is felhívják a figyelmet, ezek között van például, hogy az időskorúak 5 százalékánál jellemző a depresszió, további 5 százalék szorongástól, 44 százalékuk pedig álmatlanságtól szenved. A megszólaló szakemberek szerint a pszichológiai tünetekért elsősorban a figyelem, a gondoskodás hiánya a felelős.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez