Kim Ir Szen fekete unokája

I am Monique, from Pyonyang!- ezzel a címmel jelentette meg emlékiratait Egyenlítői Guinea rég kivégzett diktátorának lánya, aki Észak-Koreában nőtt fel.

Méghozzá nem is akárhol: a Manyongdae forradalmi iskolában! Manyongdae Kim Ir Szen szülőhelye, egyszer életében minden észak-koreainak el kell zarándokolnia oda. A Manyongdae forradalmi iskola az a hely, ahol a vezetők gyermekei felnőnek. Maga Észak-Korea jelenlegi ura, Kim Ir Szen unokája is ott szerezte az első életre szóló tapasztalatokat. A forradalom iskolája ugyanis tulajdonképp katonai kiképző tábor! “Mire valaki 18 éves lesz, akkor már mesterlövésznek számít. Nemcsak, hogy tökéletesen kezelni tudja a fegyverét, de becsukott szemmel szét tudja szedni, és aztán újra össze tudja rakni!” A lányok is? “Hát ez a kezdetben problémát okozott, mert lány osztály az nem volt! De Kim Ir Szen kiadta az utasítást: fekete unokáinak is meg kell kapniuk a kiképzést függetlenül attól, hogy ők a szebbik nemhez tartoznak! Így mi a nővéremmel már 14 éves korunkban mesterlövészek voltunk, mert külön kiképző tisztünk volt!”
Nem kímélték az ifjú harcosokat a kiképző tisztek: úgy meghajszolták őket, hogy együltő helyükben felfalták a heti fejadag nagyrészét! “A hét második felében éheztünk, mert nem volt mit ennünk! De egy életre megtanultuk, hogy csak magunkra számíthatunk, és nem falhatjuk fel azonnal az egész heti fejadagot!”
De hogy lett a kis Monique Macias Nguema Kim Ir Szen fekete unokája, a forradalmi iskola mintakatonája? Papája, Egyenlítői Guinea diktátora amikor érezte, hogy szorul a kapca, akkor egész családját Észak-Koreába küldte. Nem sokkal később a diktátort kivégezték hazájában, és a kis Monique csaknem húsz évig Észak-Korea tiszteletbeli polgára volt. Ott élte át a 89-es évet, amikor a Tienanmen téri diákmegmozdulás alapjaiban rázta meg a kínai kommunista rendszert. “Hivatalosan semmit sem közöltek, de mi nagyon sok mindent tudtunk Észak-Koreában arról, hogy mi zajlik Pekingben. Tudtuk, ha ott változás lesz, annak a hatását mi is megérezzük majd!”
Lesz-e változás Észak-Koreában? “Csak nagyon lassan változhatnak a dolgok. Nem hiszek abban, hogy hirtelen összeomlana a rendszer Észak-Koreában! Azt gondolom, hogy lassan nyithatnak a világ felé, ahogy azt Kína is tette és teszi.”- nyilatkozta Kim Ir Szen fekete unokája, aki megjelentette az emlékiratait arról az időszakról amikor a világforradalom ifjú harcosa volt Észak-Koreában. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez