Norvégia elzárja a pénzcsapot

A norvég kormány megeléglte, hogy Afganisztánban továbbra is tombol a nők elleni erőszak, és ez ellen az afgán kormány gyakorlatilag nem tesz semmit. A büntetés – az eddig bővében csordogáló norvég pénz megvonása. 

Norvégia a jövő évtől csökkenti Afganisztánnak nyújtott segélyét, mert úgy ítéli meg, hogy az afgán vezetés nem tett meg minden tőle telhetőt a korrupció és a nők elleni erőszak visszaszorításáért – közölte pénteken a norvég külügyminisztérium. “Mélyen aggaszt bennünket a nők elleni széles körű erőszak Afganisztánban” – mondta Torgeir Larsen külügyminisztériumi államtitkár. Hozzátette, hogy az afgán hatóságok még mindig adósak az ezzel kapcsolatos jelentéssel, amelyet júliusra ígértek.

A korrupcióról szólva a norvég államtitkár példaként emlékeztetett a Kabulbank botrányára. A legnagyobb afganisztáni pénzintézetből 935 millió dollár – 205 milliárd forintnyi összeg – tűnt el, ami pénzügyi válságot okozott.

“Az afgán hatóságok nem tettek meg mindent azért, hogy leleplezzék és kézre kerítsék a sikkasztás összes közreműködőjét, sem pedig azért, hogy előkerüljön a pénz. Ez  is bizonyítja, hogy Afganisztánban a hatóságok nem veszik elég komolyan a korrupciót” –  jelentette ki Larsen.

Norvégia eredetileg évi 750 millió korona – 24 milliárd forint – folyósítását ígérte Afganisztánnak egészen 2017-ig. Az összeget jövő évtől 700 millió koronára kurtítja.

A skandináv ország a világ egyik legbőkezűbb segélyezője, az idén mintegy 5 milliárd dollárt költ több tucat fejlődő ország segítésére. Norvégiának hatalmas kőolajkészletei vannak, és az energiahordozó exportjából szintén hatalmas bevételei.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez