Buddha kommunista volt?

El tudnak képzelni egy országot, ahol a kommunista párt főtitkára rendszeresen ad alamizsnát szerzeteseknek? Avagy egy olyat, ahol a templomokon kint leng a sarló-kalapácsos zászló? Nos Laosz ilyen hely. Persze jobb ha tudjuk, Buddha a lelke mélyén kommunista volt.

 

Laosz de facto vezetését a párt Politikai Bizottság látja el – persze azért a formáknak megfelelve létezik kormány is. Nagy gondjuk a törvények parlamenti elfogadtatásával sincs – a Nemzetgyűlés 132 tagjából 128 a LNFP tagja. 

Közben persze Laoszban is virágzik a kapitalizmus – ami a gazdaságot illeti – Vientiane-ban megnyílt a tőzsde, és tárt karokkal várják a külföldi tőkét. Ezen már senki nem lepődik meg – a rendszer (gazdasági nyitás politikai lazulás nélkül) elég ismerős a nem túl távoli Kínából és Vietnamból. 

Van viszont, ami nagyon is más. Kínában – bár az utóbbi időben  mintha a hagyományos kínai vallásokkal kicsit engedékenyebbek lennének – a párt alapvetően a hagyományos “nép ópiuma” szinten kezeli az egyházakat. Inkább a tűrt, mint a támogatott kategóriában vannak.  Laoszban viszont lépten-nyomon találkozhatunk buddhista szerzetesekkel.

További rrészletek a Fotelkalandor blogon!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez