Hollywood elhitette az emberekkel azt, hogy a cápa az ember egyik gyilkos ellensége, a valóság azonban azt mutatja, hogy ez fordítva igaz. Míg évente nagyjából 12 ember esik cápatámadás áldozatául, addig mintegy 11417 cápát ölnek meg minden órában, vagyis közel 100 milliót évente! A kifogott cápák nagy része kínai éttermek asztalán végzik cápauszony leves formájában. A legtöbb cápafaj húsa karbamidot tartalmaz, mely az állat elpusztulása után ammóniává bomlik, ehetetlenné téve ezzel a húst. Egyedül az uszonya az, ami nem tartalmaz karbamidot, ezért csak ezt használják fel. Magának az uszonynak szinte semmi íze sincsen, általában csirkehússal gazdagítják a levest.
Most a világ második legnagyobb cápahalászó nemzete, India úgy döntött, hogy betiltja a cápauszony nyílt tengeren történő eltávolítását! Indonézia után India zsákmányolja a legtöbb cápát, globális fogás 20%-át teszi ki halászata. A törvény értelmében minden kifogott cápát úgy lehetséges csak a partra szállítani, hogy a cápauszony a cápa testén marad. India vizein több tucat olyan cápafaj él, melynek állományai veszélyeztetettnek minősülnek, ilyen például a pörölycápa vagy a cetcápa. Az indiai Környezetvédelmi Minisztérium döntése alapján annál a halásznál, akinél veszélyeztetett cápafaj levágott uszonyát találják, azt akár több év börtönbüntetésre is ítélhetik.