Nővérek háborúja az elnök családjában Üzbegisztánban

“12 éve nem beszélek a nővéremmel!”- nyilatkozta Karimov elnök kisebbik lánya, aki egyébként hazája UNESCO nagykövete. Nővére pop sztár, diplomata és közszereplő: sokan a 75 éves elnök utódának tekintik Üzbegisztánban.

 “Szerintem annak, hogy nővérem legyen az apánk utóda az elnöki székben nagyon kicsik az esélyei!”- nyilatkozta Lola Karimova-Tilljajeva a BBC üzbég nyelvű műsorának. Nagyon ritka, hogy az elnöki família belső titkai kiderüljenek Üzbegisztánban, melyet a papa vaskézzel kormányoz immár több mint húsz esztendeje. “Csak ritkán járok haza Üzbegisztánba, és apámmal soha nem beszélünk politikáról.” Az elnök kisebbik lánya hazáját képviseli az UNESCO- ban. Az ENSZ kulturális szervezetének központja ugyan Párizsban van, de Lola asszony férjével és három gyermekével Genfben lakik. A város egyik legelőkelőbb részén vettek villát 46 millió dollárért! Miből? A férj üzletember, a hírek szerint külkereskedelemmel foglalkozik, és ezért is kedveli inkább Svájcot a szigorú francia állami ellenőrzéssel szemben. Bár az üzbég elnök idősebb lánya, Gülnara Svájcban is megjárta. Néhány évvel ezelőtt őt és üzletfeleit azzal gyanúsították, hogy megvesztegetéssel próbáltak eredményt elérni és pénzmosással is foglalkoztak. Hasonló vizsgálat volt Svédországban is. Azóta a két nővér viszonya végképp hűvössé vált: “teljesen más a világképünk, és a különbségek-mint közismert- a korral fokozódnak.”- nyilatkozta az üzbég elnök kisebbik lánya a BBC üzbég nyelvű adásának.
A muzulmán többségű országban gondot okoznak a szélsőségesek. Miért? “A fő ok a szegénység és a munkanélküliség.”- válaszolta józanul a Genfben élő elnöklány, akinek édesapja könyörtelen módszerekkel küzd az iszlamista fanatizmus ellen Üzbegisztánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez