Vallás és vér Indiában

Késekkel, ásókkal és puskákkal estek egymásnak fanatikus muzulmánok és hinduk Uttar Pradesh államban.28 ember meghalt. A véres hétvége után a rendőrség több mint 90 embert letartóztatott, de a feszültség nem enyhült a 200 milliós indiai államban

.
Miért gyilkolják most egymást a két vallási közösség fanatikus hívei Új Delhitől alig 125 kilométerre? A helyi hindu közösség azt állítja: a muzulmánok agyonvertek három hindu fiatalembert, akik egy nőt védelmeztek. A muzulmán fiatalok állítólag a nő megerőszakolására készültek. A hindu közösség feljelentette a muzulmánokat, ám a rendőrség “nem találta a tetteseket”. Ezek után a hindu közösség vérmesebb tagjai a saját kezükbe vették az igazságszolgáltatást. Mindez abban az államban történt, ahol 1992-ben fanatikus hindu aktivisták leromboltak egy régi mecsetet, kiváltva ezzel a muzulmánok haragját. A véres összecsapások sok halálos áldozattal jártak. A függetlenség kikiáltása után ez “az Ayodha mecset háború” követelte a legtöbb áldozatot a hindu-muzulmán párharcban.
A belügyminiszter szerint egyáltalán nem biztos, hogy spontán összecsapásokról volt és van szó. Egyes pártok ugyanis a vallásos fanatizmus felszításával próbálnak meg szavazókat szerezni a jövő évi választásokra. Ezért India belügyminisztere figyelmeztette az ország valamennyi tagállamát: tegyenek meg mindent a vallási konfliktusok elkerülésére a soknemzetiségű és sokvallású 1,2 milliárd lakosú országban, Indiában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez