23 kilót fogyott a munkatáborban

Súlyos állapotban van egy Észak-Koreában fogva tartott amerikai állampolgár.

A 45 éves Kenneth Bae, aki koreai születésű, de amerikai állampolgár, tavaly novemberben érkezett Észak-Koreába. Hivatalosan idegenvezetőként, egy turistacsoport élén. És már nem is először. De most távozni már nem tudott, mert letartóztatták. Az első észak-koreai közleményekből, amelyek kissé dodonaiak voltak, arra lehetett következtetni, hogy kémkedéssel vádolják.

Aztán kiderült: Kenneth Bae nem hírszerző, hanem evangélista hittérítő, de az idegenvezetőség valóban csak fedőállás volt. Ezt a tárgyaláson be is ismerte. Végül is 15 kényszermunkára ítélték „felforgató eszmék terjesztéséért”.  Most azonban a munkatáborból egy börtönkórházba szállították, mert súlyos beteg. 23 kilót fogyott, vese- és máj elégtelenségben szenved. Az amerikai külügy azonnali szabadon engedését követeli. Észak-Koreában nincs amerikai követség vagy konzulátus.

Az amerikai érdekeket Svédország képviseli, és a svéd nagykövet már meg is látogatta az amerikai férfit a kórházban. Észak-Korea engedett már szabadon elítélt amerikai állampolgárt, de ahhoz Bill Clinton volt elnöknek személyesen kellett Phenjanba „zarándokolnia”. Most mélyponton van az amerikai-észak-koreai viszony, és ez a háttér nem ígér gyors pozitív fordulatot a fogva tartott, beteg amerikai ügyében. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez