Kínos „baráti tűz” Afganisztánban

Afganisztánban egy amerikai légicsapás véletlen áldozata lett öt rendőr.

A kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban az afgán hadsereg és a nemzetközi erők egy megtámadott rendőrségi központ segítségére siettek. De a tálibok túlerőben voltak, ezért az operációt irányító afgán parancsnok légi támogatást kért. Jöttek is az amerikai harci gépek, de az egyik rakéta célt tévesztett és öt afgán rendőrt ölt meg.

A „baráti tűz” tényét a NATO afganisztáni parancsoksága elismerte és Will Griffin szóvívő a nemzetközi erők nevében részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak. Mostanában már ritkán, csak végszükség esetén avatkoznak be az afganisztáni harcokba a NATO vezette nemzetközi erők. Csak akkor, ha ezt az afgán hadsereg kifejezetten kéri. Most ez történt, de vagy a földről adott információ volt ponttalan, vagy a célzás.  Hasonló incidensek voltak már az afganisztáni háború során. A mostani azonban különösen szerencsétlen időpontban jött, mert mostanában sok a feszültség az afgán-amerikai viszonyban.

A mandátuma végén járó Karzai afgán elnök egyre inkább azt próbálja érzékeltetni, hogy ő keményen képviseli az afgán érdekeket. Ennek legfeljebb a saját személyes jövője szempontjából van jelentősége. Afganisztánban ugyanis hamarosan választások lesznek, és az ennek alapján felálló új vezetés ugyanúgy rászorul majd az amerikai támogtásra, mint ahogy Karzai is, minden harcias retorika ellenére. Igaz a harcoló csapatok 2014-es kivonása után új helyzet alakul ki, de bárki is lesz az új afgán elnök, szüksége lesz az amerikai gazdasági segítségre és a katonai tanácsadókra is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez