Indiai tiltakozás a szakadás hírére

India Andra Pradesh szövetségi államában heves tüntetések fogadták a telanganai régió kiszakadásának hírét.

 

Az indiai kormánykoalíció domináns pártja, a Nemzeti Kongresszus döntött: javasolja, hogy a telanganai régió, amely jelenleg Andra Pradesh-hez tartozik, váljon önálló szövetségi állammá. Erről a végső döntést a parlamentnek kell meghoznia, de a törvényhozás vélhetően jóváhagyja a javaslatot és ezzel létrejön a 29. indiai szövetségi állam. A negyvenmilliós telanganai térségben már régóta követelték az elszakadást.

Úgy vélték a szeparatisták, hogy önálló szövetségi államként nagyobb támogatásban részesül majd a fejletlen, szegény agrárterület. Ahol az egyetlen kivétel Hyderabad, Andra Pradesh fővárosa, a hatodik legnépesebb indiai város. Mert Hyderabadban virágzó informatikai cégek működnek és itt van az indiai gyógyszeripar számos nagyüzeme is. Márpedig az új állam létrejöttével Andra Pradesh elvesztené Hyderabadot. Emiatt voltak heves tüntetések és sztrájkok Hyderabadban és másutt is.

Az indiai kormány azonban úgy véli, hogy a csendes többség elszakadáspárti és a döntés sok szavazatot hoz majd a jövő évi országos választásokon. Igaz a példa máris ragadós. Nyugat-Bengál államból a gurka kisebbség szeretne kiszakadni és a világhírű, teatermelő régiót, turisztikai központot Darjeelinget és környékét  „vinnék magukkal”. Ebben az ügyben még nincs döntés, de a telanganai szövetségi állam létrehozása után nehéz lesz nemet mondani a gurkák követelésére.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez