Állam az államban – gurkák harca Indiában

Az indiai Nyugat-Bengálban élő gurka kisebbség saját szövetségi államot akar.

 

Háromnapos általános sztrájkot hirdetett a gurka kisebbséget képviselő politikai párt, a „Ghorka Janamukti Morcha” (GJM) Nyugat-Bengál gurkák lakta részén. Ez a terület már élvez bizonyos autonómiát, de a GJM szerint a gurkák saját szövetségi államot érdemelnének Indián belül. A gurkák nepáli eredetűek és megőrizték a nepáli nyelvet is. Már a brit uralom idején híressé váltak a gurka zsoldosok és most is szolgálnak még gurkák a brit hadseregben.

A GJM vezetői arra hivatkoznak, hogy a kormány fontolóra vette, hogy Andra Pradesh egy része kiszakadjon és Telangana néven újabb szövetségi állam jöjjön létre. Nyugat-Bengál kormányzója egyelőre hallani sem akar a kiszakadásról és közölte, a hatóságok keményen lépnek fel, ha az elszakadás hívei erőszakhoz folyamodnak.

A megálmodott „Gurka szövetségi állam”-hoz tartozna a világhírű, teatermelő darjeelingi körzet is, amely India egyik fő turista vonzó régiója is. Tehát komoly gazdasági tétje is van a gurka követelésnek. 1980-ban merült fel először az elszakadás, de 1988-ban részleges autonómiát kapott a terület, akkor a mozgalom elhalt. Később azonban újra éltre kelt és a 2011-ben aláírt, az autonómiát kiszélesítő megállapodás sem tudta leállítani.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez