A titkosszolgálat ne politizáljon!

Dél-Korea-szerte gyertyás tüntetéseket szervez az ellenzék, mert kiderült, hogy a legutóbbi elnökválasztási kampányba a titkosszolgálat is „beszállt”.

 

Júniusban hivatalos ügyészségi vizsgálat derítette ki, hogy a tavaly decemberi elnökválasztást megelőző kampányban a dél-koreai titkosszolgálat is részt vett. A testület hetven ügynöke az interneten különböző álneveken és „kamu” szervezetek nevében lejárató anyagokat tett közzé az ellenzék jelöltjéről és támogatta a későbbi győztes, jelenlegi államfőt. A titkosszolgálat vezetője ellen már vádat emeltek.

Pak Gun Hje elnök asszony állítja, hogy nem tudott a titkosszolgálati támogatásról. Most magát a szolgálatot kérte fel, hogy „reformálja meg önmagát”,  tegye átláthatóvá tevékenységét. Az ellenzék nem éri be ennyivel. A hétvégére Dél-Korea szerte gyertyás felvonulásokat tartanak, tiltakozva a titkosszolgálat „szereptévesztése” ellen.

A legnagyobb nézettségű és hallgatottságú dél-koreai médiumok azonban „nem vették észre” ezeket a megmozdulásokat, amelyeken azt is kifogásolták, hogy a meghatározó sajtóorgánumok túlságosan közel állnak a hatalomhoz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez